Beyin Damar Hastalıkları Vücutta Ciddi Hasarlar Bırakıyor

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, “Beynimiz günlük yaşamımızda çok önemli görevler üstlenmiş olduğundan, beyin damar hastalıkları sonucu, kişilerde bilinç bozukluğu, felç veya kısmi felç, konuşma bozuklukları, görme bozukluğu, denge bozukluğu gibi beyin fonksiyonlarının bozukluğu ile çeşitli durumlar ortaya çıkabilir" dedi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, ani ölümlere sebep olan beyin damar hastalıkları hakkında önemli bilgiler verdi. Beyin damarlarının çeşitli patolojik durumlar nedeni ile daralması, tıkanması veya yırtılarak kanın damar dışına çıkması sonucu oluşan durumlar olduğunu belirten Opr. Dr. Ali Kemal Ulaş, "Serebrovasküler hastalık, stroke, inme gibi terimlerde aynı anlamda kullanılır. Beyin damarlarının daralma ve tıkanması ile oluşan duruma iskemik beyin damar hastalığı, damarın yırtılarak kanın beyin içinde yayılmasına beyin kanaması denmektedir. Beynimiz günlük yaşamımızda çok önemli görevler üstlenmiş olduğundan, beyin damar hastalıkları (BDH) sonucu, kişilerde bilinç bozukluğu, felç (pleji) veya kısmi felç (parezi), konuşma bozuklukları (afazi), görme bozukluğu, denge bozukluğu vs. gibi beyin fonksiyonlarının bozukluğu ile çeşitli durumlar ortaya çıkabilir. Bu olağan dışı durumun gelip geçici veya hafif olması bu olayların önemini azaltmamalı, tam aksine hasta ve hasta yakını ve hekim tarafından ciddi bir şekilde ele alınarak ileride oluşabilecek durumların önlenmesi açısından önem taşımalıdır. Bu yaklaşım tarzı ile hafif olan bir durumun daha fazla ağırlaşması da önlenebilmektedir. Beyin damar hastalıkları, dünya ölüm istatistiklerinde, ölüm sebepleri arasında, kalp hastalıkları ve kanserden sonra üçüncü, morbidite (hasar bırakma) bakımından birinci sıradadır. Nörolojik hastalıklar içinde en sık görülen hastalık grubudur. Son zamanlarda düzeltilebilir risk faktörleri ile savaşım, görüntüleme teknikleri ile erken tanı avantajı, stroke ünitelerinin devreye girmesi ve yeni tedavi olanaklarının sunulması ile bu hastalık grubundan ölüm oranlarında azalmalar olmaktadır. Beyin damar hastalıkları, yüksek ölüm ve sakat bırakma riskinden dolayı, önemli bir sağlık sorunu olması yanında, aynı zamanda büyük bir sosyal ve ekonomik sorun olma özelliği de taşımaktadır. Bu bakımdan hastalık nedenlerinin saptanması, korunma ve tedavi yönünden birçok çalışma yapılmış ve halen yapılmaya devam etmektedir. Risk faktörlerinin giderilmesi koruyucu tedavi yönünden önem taşımaktadır.

Düzeltilebilir risk faktörleri: Hipertansiyon, hiperlipidemi (kandaki yağ yüksekliği), diyabet, obezite, sigara, alkolizm, hiperürisemi (ürik asit yüksekliği). Düzeltilemeyen risk faktörleri: Genetik yatkınlık, kalp hastalıkları, enfeksiyon, doğuştan damar hastalıkları. Toplumumuzda özellikle en sık hipertansiyon sonucu beyin damar hastalıkları görülmekte olup, özellikle düzeltilebilir risk faktörlerinin azaltılması ile bu hastalık grubuna yakalanma oranı azaltılabilir" diye konuştu.

Kaynak: İHA