'Ölüm Bilgi Sistemi' Hayata Geçti

Adana Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Bakanlığı işbirliği ile oluşturduğu ’Ölüm Bilgi Sistemi’ ile il sınırları içinde ve Adana nüfusuna kayıtlı kent dışı her ölüm olayında daha hızlı hizmet sunabilecek.

'Ölüm Bilgi Sistemi' Hayata Geçti
Adana Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanı Cemalettin Kaya, Belediye Başkan Hüseyin Sözlü’nün talimatlarıyla, Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışmalar sonucu ’Ölüm Bilgi Sistemi’ni hayata geçirdiklerini söyledi.



Adana Büyükşehir Belediyesi’nin talebi üzerine, Sağlık Bakanlığı’nın bir ara yüz hazırlayarak oluşturulan ölüm bilgi sistem ile bilgi veren Kaya, şunları söyledi:

"Ölüm bilgi sisteminde, ölüm belgesi düzenlenir düzenlenmez cenazenin tüm kimlik belgeleri, ikametgah belgesi, yakınlarının iletişim bilgileri gibi bilgiler sisteme aktarılıyor. Adana nüfusuna kayıtlı olup, farklı illerde yaşan vatandaşlarımızın da bilgileri sisteme düşüyor. Oluşturduğumuz çağrı merkezi aracılığı ile cenaze yakınını anında arayarak, Hüseyin Sözlü Başkanımızın taziye dileklerini iletiyoruz. Ardından cenaze nakil aracına ve otobüse ihtiyaçlarının olup olmadığını öğreniyoruz. Cenaze Nakil Hizmetleri Şube Müdürlüğümüz, talep olması durumunda ilgili adrese cenaze nakil aracı ve cenaze yakınları için tahsis edilen otobüslerimizi yönlendiriyor. Aynı hizmeti il dışına gidecek olan cenazeler için de gerçekleştiriyoruz."

Sistemi Türkiye’de kullanan ilk Büyükşehir Belediyesi olduklarını belirten Kaya, "Cenaze hizmetlerini vatandaşa hızlı ve sağlıklı bir şekilde vermeye çalışıyoruz. Belediyemize verdikleri destekten dolayı Sağlık Bakanlığı’na ve çalışanlarına çok teşekkür ediyoruz. Öncülüğünü bizim yaptığımız bu sistemin Türkiye geneline yayılmasını temenni ediyorum" dedi.

Adana il sınırları içinde toplamda 10 milyon 500 metrekarelik bir alanda, yaklaşık bin 1181 adet mezarlıkta ve günlük defin, bakım ve temizlik hizmeti verdiklerini anımsatan Kaya, "Türk Hava Yolları ile imzaladığımız protokol uyarınca, Türkiye’nin 42 iline ücretsiz cenaze nakil hizmeti veriyoruz. Ayrıca, cenaze yakınlarına da yüzde 20 oranında bir indirim uygulanıyor. Tüm bu hizmetleri 500 adet personel ve 60 araç ile 24 saat kesintisiz olarak gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA