Kılıçdaroğlu'ndan Rus uçağı açıklaması

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Rus uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesiyle ilgili konuştu. CHP lideri Rus yetkilileri sağduyuya çağırmakla yetindi. Kılıçdaroğlu'na göre Suriye sorununun çözümü için Rusya ile el ele verilmeli.

Kılıçdaroğlu'ndan Rus uçağı açıklaması
Kılıçdaroğlu'ndan Rus uçağı açıklaması
CHP Parti Meclisi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, toplantı öncesi kameralar karşısına geçerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun hedefinde iktidar partisi ve Suriye politikası vardı.

Rusya'nın uçağının düşürülmesiyle ilgili hükümeti suçlayan Kılıçdaroğlu, Rus yetkilileri sağduyuya çağırmakla yetindi.

Türk dış politikasını yerden yere vuran Kılıçdaroğlu şunları söyledi: 

'SURİYE POLİTİKASI ÇÖKMÜŞTÜR'
Tarım politikasında hata yaparsınız, çiftçiler bedel öder, emek politikasında hata yaparsınız, işçiler öder ama dış politikada hata yaparsınız bunu bedelini tüm ülke öder. Bu hata sadece bugün değil, gelecek kuşaklara da yansır. Dış politika asla iç politikanın meselesi haline dönüşemez.

Türkiye içinde farklı görüşleri olan siyasi partiler, dış politikada birlik oluştururlar. Dengelerin çıkarların iyi korunması dış politikanın ana öğelerinden biridir. Suriye politikasının ortaya çıkardığı tablo iç açıcı bir tablo değil.

En başından beri Suriye politikasının yanlışlığını defalarca vurguladık. Mezhep temelli dış politka yanlış dedik, siz Esad'cısınız dediler. Dış politikaya hiçbir zaman parti endeksiyla bakmadık. Hep Türkiye dış politikasından bahsettik.

Türkiye'nin Suriye politikası tamamen çökmüştür. Esad'sız çözüm tamamen çökmüştür. Neleri öngörüyorlardı, nelerle karşılaştılar. Bu durumdan en büyük zararı Türkmenler görmüştür. Türklerin kontrolünde olan sadece Bayır bölgesi var. Orada da nüfus 15 bin kadar. Faturayı ödeyen yine bizim yuttaşlarımız.

'SAĞDUYU ÇAĞRIMIZI YİNELİYORUZ'
Suriye politikasındaki yanlışlıklar zinciri devam ediyor. Türkiye büyük bir ülkedir. Türkiye kendi sınırlarının ihlaline izin vermez, vermemelidir. Bir başka ülke Türkiye bir şey demez diye bizim toprak bütünlüğümüzü ihlal etmemelidir.

Rusya ile köklü ilişkilerimiz var. Biz nasıl kendi ülke yöneticilerimize sağduyu öneriyorsak onlara da sağduyu öneriyoruz. İki ülke de özeleştirisini yapabilmeli. Kavga iki ülkeye de zarar verir. Bölgenin de Türkiye'nin de Rusya'nın da savaşa tahammülü yoktur. Kaynayan bir Ortadoğu bütün dünyayı etkiliyor.

Sağduyu çağrımızı yineliyoruz. Türkiye'nin çıkarlarını sonuna kadar savunuyoruz. Bölgede taraf olan devletlerin sağduyuyla hareket etmesi, başka ülkelerin sınırlarına tecavüz etmemesi konusunda da duyarlılığımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.