Eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Maliki Tahran'da

Irak'ta görevden alınan Maliki, yaşadığı sağlık sorunlarının tedavisi için İran'a gitti

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin reform kararları kapsamında görevinden alınan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el-Maliki'nin, İran'ın başkenti Tahran'a gittiği bildirildi.

Maliki'nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Nuri el-Maliki'nin çeşitli sağlık sorunları yaşadığı ve tedavi için Tahran'a gittiği, ziyaretin birkaç gün süreceği belirtildi.

Irak'ta, Başbakan Haydar el-İbadi'nin kararı ve Meclis onayıyla makamı lağvedilen eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Maliki, geçen ağustos ayında gittiği İran'da, Cumhurbaşkanı yardımcıları için uygulanan protokolle ağırlanmıştı.

Irak'ta Başbakanlık da yapan Nuri el-Maliki, görev yaptığı dönemde mezhep çatışmalarını alevlendirmekle suçlanıyordu.

Maliki yönetimi sırasında üst üste gelen askeri başarısızlıklar ve hem hükümet kadroları içerisinde hem de orduda Şiilerin kayrıldığı iddialarının artması sonucu, başından beri Maliki'ye destek veren İran'ın da desteğiyle Eylül 2014'te Başbakanlık görevini Haydar el-İbadi devralmıştı. Nuri el-Maliki ise Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un yardımcılığına atanmıştı.

Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin 9 Ağustos'ta açıkladığı, 11 Ağustos'ta Meclis'ten oy birliğiyle geçen reform paketine göre 3 Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve 3 Başbakan yardımcılığı koltukları lağvedilmiş, ülkede geçmişteki yolsuzluk iddialarını araştıracak bir komite kurulması ve yolsuzlukla suçlanan yetkililere yurt dışına çıkış yasağı konulması kararlaştırılmıştı.
Kaynak: AA