Ka-Der Başkanı Nedime Köşgeroğlu Açıklaması 'Türkiye'de Kadının Değeri Yok'

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER) Başkanı Nedime Köşgeroğlu, Türkiye’nin Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda 145 ülke içinde 130’uncu sıraya gerilediğini söyledi.

Ka-Der Başkanı Nedime Köşgeroğlu Açıklaması 'Türkiye'de Kadının Değeri Yok'
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısı ile açıklama yapan KA-DER Başkanı Nedime Köşgeroğlu, Türkiye’de ve dünyada kadına yönelik uygulanan şiddetin boyutunu gözler önüne serdi. Açıklamasına derneğin amacını vurgulayarak başlayan Köşgeroğlu, “Amacımız, kadın olma bilinciyle, kadına yönelik her türlü (siyasal, sosyal, ekonomik, cinsiyete dayalı) ayrımcılığı ve kadına yönelik şiddeti durduracak eylemleri yaşama geçirerek, her türlü yobazlığa, ırkçılığa, ötekileştirmeye, bölücülüğe ve toplumsal kirliliğe karşı; dil, yürek, akıl birliğine inanan, siyasi çıkar ötesinde yaşamın kıyısında kalan kadınların hayata dokunmasını sağlamak” dedi.

"VERİLER ÜRKÜTÜYOR"

25 Kasım’da bir kez daha toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddete, savaşa, ırkçılığa ve militarizme karşı seslerini yükselttiklerini ifade eden Köşgeroğlu, dünyada kadına yönelik şiddetin ulaştığı boyutu şöyle anlattı:

“Her yıl yaşları 5 ile 15 arasında değişen 2 milyona yakın kız çocuğunun fahişeliğe zorlandığı ve kadınların fuhuşa zorlanmasıyla ortaya çıkan ticaretin boyutunun yılda 7 milyar dolara kadar yükseldiği bir gerçektir. ABD’de bile her yıl 4 bin kadın dövülerek öldürüldüğünü, her 15 saniyede bir kadının eşi ya da sevgilisi tarafından dövüldüğü, her 90 saniyede bir kadının tecavüze uğradığı, ABD’de Bir yılda 700 bin kadına tecavüz edildiği raporlarda yer alan verilerdir. Ayrıca İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ’Kadına Yönelik Şiddet’ raporuna göre (2014) erkekler son 7 yılda 4 bin 190 kadın öldürdüğü, 2 bin 74 kadının tecavüze, 3 bin 320 kadının tacize uğradığı, 2011’in ilk 8 ayında ise 143 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü, 76 kadın cana kast eden saldırı sonrasında yaralandığı, mahkemelere intikal eden 82 tecavüz vakası meydana geldiği ve yaralama olaylarının mağdurlarının yüzde 65’i, tecavüz mağdurlarının ise yüzde 82’sinin 18 yaşından küçük olduğu belirtilmektedir.”

"TÜRKİYE’DE KADININ DEĞERİ YOK"

Türkiye’nin Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda 145 ülke içinde 130’uncu sıraya gerilediğine dikkat çeken Köşgeroğlu, Türkiye ve Eskişehir ile ilgili verileri ise şöyle açıkladı:

“Listenin son 20’sini 3’üncü dünya ülkeleri ile Mali gibi dünyanın en yoksul ülkeleri ile paylaştığımız gerçeği de aslında kadına verilen değerin temel göstergesidir. Türkiye’de her beş kadından 2’si fiziksel şiddet görmektedir. Cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 15,3’tür. Yaşadığı şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranı yüzde 48,5’tir. Eskişehir’de (2009) her gün bir kadın koca dayağı nedeniyle rapor almaktadır. Kadın yoksulluğu en önemli şiddettir. Dünya yoksulların yüzde 70’ini kadınlar oluşturuyor. Böylece Yoksulluğun kadınlaşması şeklinde bir terminoloji oluşuyor. Çünkü yoksulluk ile mücadelede kadınlar karar mekanizmalarına hala katılmadığından sorun çözülmüyor. Türkiye’de 7 Haziran seçimlerinde parlamentoda kadın oranı cumhuriyet tarihinde ilk kez yüzde 18’e ulaşırken, 1 kasım seçimlerinde bu oran yüzde 15’e gerilemiştir.”
Kaynak: İHA