Güney Afrika'dan Mavi Marmara'ya Destek

Güney Afrikalı gazeteci Gadija Davids, Güney Afrikalı yetkililerin dört İsrailli komutan hakkındaki tutuklama kararını destekleyen açıklamalarını “hukukun zaferi” olarak niteledi

JOHANNESBURG - Gazze'ye insani yardım taşırken uluslararası sularda İsrail tarafından saldırıya uğrayan Mavi Marmara gemisinde bulunan Güney Afrikalı gazeteci Gadija Davids, Güney Afrikalı yetkililerin dört İsrailli komutan hakkındaki tutuklama kararını destekleyen açıklamalarını “hukukun zaferi” olarak niteledi.

Johannesburg kentindeki Constitution Hill Merkezi’nde avukatı Ziyaad Patel ile gazetecilere konuşan Davids, karardan memnun olduğunu belirtti.

AA muhabirine konuşan Davids, Türkiye’nin yakalama kararından memnuniyet duyduğunu, Güney Afrika’nın da kendi topraklarına ayak bastıklarında İsrailli komutanları yakalaması gerektiğini ve adaletin yerini bulacağı için mutlu olduğunu ifade etti.

Bir gazeteci olarak Gazze'de yaşananlara tanıklık etmek için bugün yine aynı fedakarlığı göstereceğini dile getiren Davids, Gazze’ye giremediği için kendini soyulmuş hissettiğini aktardı.

Patel, Güney Afrika ve Türkiye’nin koordinasyon içerisinde olacağını, komutanların Güney Afrika Cumhuriyeti sınırlarına basar basmaz, yetkililerin devreye girip Türkiye’ye iade edileceklerini savundu. Patel, haklarında tutuklama kararı çıkan Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabriel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, Hava İstihbarat Başkanı Avishay Levi ve İsrail Savunma Kuvvetleri Ordu İstihbarat Genel Komutanı Amos Yadlin’in isimlerinin sınır yetkililerine bildirildiğini söyledi.

Avukat Zaakir Mayet ise kararın adaletin ve sorumluluğun var olduğunu hatırlattığını söyledi.

Mavi Marmara’da yaşadıklarından dolayı 2011 yılında İsrailli askerler hakkında dava açan Davids, 2012 yılında İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde de tanıklık etmişti.

Dokuz kişinin hayatını kaybettiği Mavi Marmara saldırısında Davids ve arkadaşları sorgulanmış ve bir süre hapiste kalmıştı.

Dört İsrailli komutan hakkında açılan davada geçtiğimiz aylarda 7. Ağır Ceza mahkemesince haklarında tutuklama ve kırmızı bülten ile Interpol vasıtasıyla yakalama kararı verilmişti.
Kaynak: AA