Çadırlara Mahkum Edilen Hayatlar

Esed rejimine bağlı birliklerin, Rusya'nın da desteğiyle Bayırbucak Türkmen bölgesine yönelik saldırılarından kaçan ve sınıra yakın güvenli bölgeye sığınan Suriyeliler, Türkiye'den ulaştırılan yardım malzemeleri ile kendilerine yeni yaşam alanı oluşturuyor.

Bombardıman nedeniyle iç bölgelerdeki köylerinden kaçan Suriyeliler, Türkiye sınırı yakınlarında elektrik ve suyun olmadığı Yamadı'ya sığınıyor. Canlarını kurtarmak adına yanlarına hiçbir şey alamayan çoğunluğu Türkmen çok sayıda Suriyeli, Türkiye'den gelen yardımlarla barınacakları ortamı hazırlamaya çalışıyor.

AFAD ve Türk Kızılayı başta olmak üzere hayırsever kurum ve kişilerin gönderdiği yardım malzemeleri de ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Yatak, yorgan ve battaniyeden gıdaya birçok malzeme, Arfalı bölgesindeki sınır hattında araçlarına yüklenerek iç bölgelerde çadırda kalanlara götürülüyor.

- "Her şeye muhtaçlar"

Suriye Türkleri Derneği yardım dağıtım sorumlusu Muhammed Kömürcü, AA muhabirine, bölgedeki halka AFAD ve Türk Kızılayının 575 çadır verdiğini, bunların dağıtımının yapıldığını söyledi.

Türkmenler için herkesin seferber olduğunu vurgulayan Kömürcü, birçok kişinin, evlerindeki battaniye, yorgan, yatak gibi malzemeyi buraya gönderdiğini aktardı.

Herkesin elinden geleni yapmaya çalıştığını söyleyen Kömürcü, buradaki halkın her şeye ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Saldırıların iç bölgelerde devam ettiğini belirten Kömürcü, ''Türkmen Dağı'ndan sürekli bomba sesleri geliyor. Buraya gelenler de bombardımandan korkuyor. İnşallah sonumuz iyi olur. İhtiyaçlarımızı bildiriyoruz ve yardımlar çok şükür birçok yerden geliyor'' diye konuştu.

- 4 yılda 4 kez yer değiştirdiler

İç savaş nedeniyle evlerini 4 yıl önce terk eden ve bugüne kadar 4 kez yer değiştiren İlmiye Mutaf da eşiyle Yamadı'ya sığındı.

Mutaf, ''Eşimle 4 yıl önce yaşadığımız yeri terk ettik ancak gittiğimiz her yer saldırıya uğradı. Biz de sürekli yer değiştirdik. Son olarak Türkiye sınırındaki Yamadı'ya geldik. İnşallah burası son olur. Burada her şeye yeniden başlıyoruz. Evimiz kalmadı. Yine de halimize şükür, hayattayız'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA