Türkmendağı'nda Çadırda Zorlu Yaşam

İSMİHAN ÖZGÜVEN / ERDAL TÜRKOĞLU - Esed rejiminin Bayırbucak Türkmen bölgesinde Rusya'nın da desteğiyle sürdürdüğü kara harekatı nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan Türkmenlerin barındığı Yamadı kampı, Anadolu Ajansı ekibince görüntülendi.

Türkmenler ve Araplar, saldırılardan kaçarak Suriye'nin Lazkiye kentine bağlı Yamadı köyü ve çevresindeki zeytin ağaçları altına yerleşti.

Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan binlerce kişi, Hatay'ın Yayladağı ilçesine yaklaşık 10 kilometre mesafede yer alan bölgede,  elektrik ve suyun olmadığı kampta yeni bir hayat kurmaya çalışıyor.

İç savaşa rağmen yaşadığı toprakları 5 yıldan bu yana terk etmeyen ve her türlü zorluğa direnen insanlar, son günlerdeki saldırıların artmasıyla, gözleri yaşlı bir şekilde geride bıraktıkları köylerinin bombalanmasını uzaktan izliyor.

Hemen her dakika bomba seslerinin yankılandığı bölgede Türkmenlerin kimi birkaç gün önce kurduğu çadırlarda kalıyor, kimi ise Türk Kızılayı tarafından yeni verilen çadırları kurmaya çalışıyor.

Zeytin ağaçları altında soğuk havaya rağmen zorlu bir hayata alışmaya çalışan insanlar, kendilerini yalnız bırakmayan Türkiye'ye desteklerinden dolayı teşekkür ederek, hayatta kaldıklarına şükrediyor.

Sınır hattındaki insanlara, Türkiye tarafından yiyecek, çadır, yatak ve battaniyeye kadar birçok yardım yapılmaya çalışılıyor.

- Çadır kurma telaşı

Bölgede kendi imkanlarıyla çadır kuranların yanı sıra AFAD ve Kızılay tarafından iki gün önce verilen 575 çadır da yeni gelen aileler tarafından kuruluyor.

Bölgeye dün 5 kişilik ailesiyle gelen Tarık Şaki, yerleşim yerlerinin sürekli saldırı altında olduğunu ve çocuklarını korumak için buraya sığındıklarını söyledi.

- "Türkmen Dağı'nda durum çok kötü"

Kızılay ve AFAD'ın verdiği çadırı kurmaya çalıştığını belirten Şaki, ''Dün bir akrabamızın yanında kaldık. Bugün kendi evimizi, çadırımızı kurmaya çalışıyoruz. Allah razı olsun. Burada her şeye ihtiyacımız var. Türkmendağı'nda durum çok kötü. Rus savaş uçakları bölgeyi vuruyor. Ağır bombardıman altında kaldık, çocuklarım için kaçmaktan başka çaremiz kalmamıştı'' diye konuştu.

Resmiye Avcı ise üç gün önce sınır hattına geldiklerini ve bombardımandan çok korktukları için evlerini terk ettiklerini belirtti.

Çadırlarda kalmaya çalıştığını ama burada yaşamanın çok zor olduğunu ifade eden Avcı, ''Türkmendağı vuruluyor. Yıllardır yaşadığımız yeri terk etmemiştik ama artık saldırılara dayanamadık. Üç çocuğum var, biri kaldı savaşıyor. Kaçmaktan başka çaremiz kalmamıştı'' dedi.

Türkiye'ye teşekkür eden Avcı, yardımda bulunanlara binlerce dua ettiğini belirtti.

Kızılay'ın verdiği çadırlardan alan 75 yaşındaki Muhammed Ahmet ise üç gün önce bölgeye geldiklerini, yaşadıkları yere adeta yağmur gibi bomba yağdığını söyledi.

Köylerinde kimsenin kalmadığını dile getiren Ahmet, ''Türkmen bölgesinde kimse kalmadı, herkes kaçtı. Yağmur gibi bombardıman var. Rus'u, İran'ı hepsi başımıza çöktü" dedi.

Kaynak: AA