Kore Savaşı'ndaki Anıları 62 Yıl Sonra Yeniden Canlandı

Kore Gazisi Mehmet Tahra (84), davet üzerine gittiği Güney Kore'de 62 yıl önce savaştığı toprakları yeniden gördü, anılarını tazeledi.

Tahra, AA muhabirine yaptığı açıklamada 1953-1954 yıllarında Kore’ye giderek savaşa katıldığını ve gazi olduğunu belirtti.

Davet üzerine gittiği Güney Kore'de hükümet, Türkiye'nin Seul Büyükelçiliği yetkilileri ve halk tarafından büyük bir sevgiyle karşılandığını ifade eden Tahra, hayatını ortaya koyduğu bu ülkede savaştığı alanları yıllar sonra yeniden görmenin hüznünü yaşadığını dile getirdi.

Güney Kore'nin aradan geçen süre içinde çok geliştiğini anlatan Tahra, otoyol, demir yolları ve binaların dikkatini çektiğini söyledi.

Genç bir askerken gittiği Güney Kore'yi tekrar görmenin kendisinde farklı duygular uyandırdığını aktaran Tahra, şunları ifade etti:

"Geçtiğimiz günlerde Kore hükümetinin daveti üzerine Ankara'dan benim gibi Kore gazisi olan bir arkadaşımla birlikte Kore'nin başkenti Seul'a gittik. Burada çok sıcak bir ilgiyle karşılandık. Kore halkı ve hükümet yetkililerin bizleri karşılayıp ağırlaması kelimelerle anlatılamaz. Kaldığımız otele gittiğimizde bizim dönemimizde savaşan çeşitli ülke gazileriyle bir araya geldik. 22 yaşında gidip savaştığım ve bir çok arkadaşımın şehit düştüğü toprakları 62 yıl sonra görmek, gözlerimi yaşarttı."

-"Allah o günleri bir daha hiçbir ülkeye ve canlıya yaşatmasın"

Güney Kore'de 1953-1954 yıllarında savaştığı alanlarda oluşturulan ve yüzlerce Türk askerinin şehit düştüğü alana yapılan şehitliğin "cennetten bir bahçe" haline getirildiğini vurgulayan Tahra, "Burayı tekrar görünce 62 yıl öncesine giderek gözlerim yaşardı. Allah o günlerini bir daha hiç bir ülkeye ve hiç bir canlıya yaşatmasın" dedi.

Tahra, Güney Kore halkının kan kardeşleri olarak gördüğü Türklere çok büyük sevgi beslediğini ve minnettar olduğunu belirterek, kendisini bir an olsun yalnız bırakmayan ve misafirperverlik gösteren yetkililere ve halka teşekkür etti.

Kaynak: AA