Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş Açıklaması

"Kentte ekim ayında bin 636 su örneği alındı bunun 379 tanesi uygun değil. Birçok sonuç var. Nitrat var, klor var, arsenik bile var, amonyum var. Bunların hiçbirinin olmaması lazım"

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kentte farklı noktalardan alınan bin 636 su örneğinin 379 tanesinin uygun olmadığının belirlendiğini bildirdi.

Büyükşehir Belediyesinin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Savaş, katıldığı bir radyo programında yaptığı açıklamada, Hatay'da su borularının çok eski olduğu için yenileme çalışması başlattıklarını belirtti.

Kentteki bazı noktalarda içme suyunun kalitesiyle ilgili sorunlar tespit edildiğini ifade eden Savaş, bazı ilçelerde su numuneleri alınarak tahlilinin yapıldığını bildirdi.

Halk sağlığı laboratuvarın da yapılan tahlillerin sonuçları hakkında bilgi veren Savaş, "Kentte ekim ayında bin 636 su örneği alındı bunun 379 tanesi uygun değil. Birçok sonuç var. Nitrat var, klor var, arsenik bile var, amonyum var. Bunların hiçbirinin olmaması lazım" ifadesini kullandı.

Su kalitesini artırmak için başlattıkları çalışma kapsamında 50 yıllık hamle yaptıklarını vurgulayan Savaş, şöyle devam etti:

"Hatay'da içme suyundan mikrop ve kanserojen maddeler olmasın diye çalışmamıza başladık. 20 yıldır kanserli borulardan su içiliyordu, biz bu dertten kurtardık ve artık sağlıklı borulardan su içiyoruz. Şu anda 4 ilçemizde çalışma yürütüyoruz. Bu sene 7 bin metre kanalizasyon ve yağmur kanalı yaptık. Altyapı, içme suyu, kanalizasyon ve arıtma tesisinde büyük bir hamle yaptık. Bununla birlikte bir yıldır Ulaşım Master Planı yapıyoruz."

Savaş ayrıca, bilirkişi raporuna göre su fiyatının tonunun evlere 2 lira 55 kuruş, iş yerlerine ise 6 lira olduğunu, talep edildiği gibi 1,29 düşürülmesi durumunda "kepenk kapatacak" duruma geleceklerini kaydetti.

Kaynak: AA