Vali'ye Şikayet Edilen Helvayı 131 Yıldır Üretiyorlar

Adana'da, 1884'te pekmez yerine toz şekerle helva yaptığı için esnaf tarafından Adana Valisi Abidin Paşa'ya şikayet edilen Hacı İbrahim Şahin'in helvası 131 yıldır üretiliyor.

Hacı İbrahim Şahin, 1884'te yapmaya başladığı helvacılığı, çocuklarına ve torunlarına öğreterek, Tarihi Kazancılar Çarşısı'nda bu lezzetin kaybolmamasını sağladı.

Tarihi çarşıdaki helva üretiminin son temsilcisi olan Hacı İbrahim Şahin 4. kuşak torunu Murat Efe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedesinin dönemin Adana Valisi Abidin Paşa'ya, helvayı toz şekerle yaptığı için şikayet edildiğini söyledi.

Vali Abidin Paşa'nın helvayı tattıktan sonra dedesi Hacı İbrahim'e üretime devam etmesi için izin verdiğini anlatan Efe, "Osmanlı Devleti zamanında helva pekmezle yapılırdı. Toz şekerle helva üretimi yoktu. Toz şekerle helva yapımını dedem Hacı İbrahim Şahin bulmuştur. İbrahim Şahin'in oğlu Ahmet Şahin ise Türkiye kurulduktan sonra helvayı markalaştırmıştır. Dedelerimden sonra helva üretimine dayılarım devam etti. Dayılarımdan sonra da 4. kuşak olarak ben devam ettiriyorum" diye konuştu.

Helva yapımında katkı maddesi kullanmadıklarını ifade eden Efe, şunları kaydetti:

"Dedelerim helvayı nasıl yapıyorlarsa aynı kalitede devam ettiriyorum. Glikoz yerine kristal şeker, ithal susam yerine yerli susam kullanıyoruz. Helva yapımında kullanılan fıstığı Gaziantep'ten, fındığı ise Ordu'dan getirtiyoruz. Toz şekerden helvayı ilk olarak dedem yaptı. 1884'te esnaf, dedemi toz şekerden helva yaptığı gerekçesiyle dönemin Valisi Abidin Paşa'ya şikayet etmiş. Paşa her iki tarafın yaptığı helvadan da tatmış. Hacı İbrahim Şahin'in yaptığı helvayı daha çok beğenince toz şekerden helva üretimine izin vermiş. O günden beri aynı kalitede üretimimizi sürdürüyoruz."

Kaynak: AA