Suriyeli Kadınların Hayat Mücadelesi

Suriye'deki iç savaştan Türkiye'ye kaçan Suriyeli kadın sığınmacılar, ailelerini bir arada tutmak ve çocuklarının geleceği için mücadele ediyor.

Suriye'de 5 yıldır rejim güçlerinin saldırıları, son olarak da Rusya'nın bombardımanı nedeniyle canlarını kurtarmak için Hatay'ın Reyhanlı ilçesine gelen sığınmacılar arasında, kadınların hayata tutunma mücadelesi dikkat çekiyor.

Suriye'nin Hama kentinden 1 yıl önce Hatay'ın Reyhanlı ilçesine gelen İman Tuma (38), AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklarını çatışmaların ortasından çıkardığını söyledi.

Reyhanlı'da tek odalı evde 7 çocuğuyla kaldığını belirten Tuma, "İhtiyaçlarımızı zor da olsa karşılıyoruz. Çocuklarımın yaşadığına şükrediyorum. Hepimiz ölebilirdik. Vatanımızdan ayrı olduğumuz için içimiz yanıyor. Ülkemize döneceğimiz günleri görmeyi ümit ediyorum" dedi.

Ülkesindeki varil bombalı saldırıda yakınlarını kaybeden Tuma, "Saldırı sırasında evimiz yerle bir oldu. Çocuklarımı güçlükle çıkardık. O günden sonra Türkiye'ye sığındık, hayatımıza burada devam ediyoruz. Çocuklarımın geleceği için mücadele ediyorum" şeklinde konuştu.

Reyhanlı'da 6 çocuğu ile yaşayan Haldiye Sebsevi (29) ise saldırılarda hayatta kaldıkları için şanslı olduklarını dile getirdi.

Sebsevi, "3 ay önce evimize ve yakın bölgelere ağır varil bombası saldırısı düzenlendi. Evimiz dahil birçok mahalle yerle bir oldu. Çocuklarımın yaşadığına şükrediyorum. Ülkemde yaşayacak imkan ve ortam olmadığı için çareyi Türkiye'ye gelmekte buldum" diye konuştu.

Çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamayı her şeyden çok istediğini aktaran Sebsevi, "Onların geçimleri için günü birlik işlere gidiyorum. Burada okullarına da devam ediyorlar. Halimize şükrediyoruz. Ülkemizde barışın gelmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA