Hatay Valisi Topaca Açıklaması 'Yaklaşık 30 Bin Civarında İnsan Olacağını Tahmin Ediyoruz'

Hatay Valisi Ercan Topaca, Bayırbucak Türkmenlerine yönelik saldırılar nedeniyle bölgeden yaklaşık 30 bin Suriyeli’nin Türkiye sınırına gelebileceğini söyledi.

Hatay Valisi Topaca Açıklaması 'Yaklaşık 30 Bin Civarında İnsan Olacağını Tahmin Ediyoruz'
Hatay Valisi Ercan Topaca, yaptığı açıklamada şu anda Suriye’nin Bayırbucak bölgesinde toplam 400 aile olmak üzere bin 700 kişi civarında bir topluluğun bulunduğunu söyledi.

Kızıldağ bölgesinde çatışmaların yoğunlaştığını ifade eden Vali Topaca, “O bölgede 15 civarında köy var. Oralardan henüz böyle çok yoğun çatışma veya bir hareket olmadığı yönünde bilgiler geliyor ancak çatışmaların şiddetine göre önümüzdeki günlerde daha net göreceğiz. Basında zaman zaman 80-100 binleri ifade eden, 40 bin kişinin geldiğini ifade eden yanlış bilgiler dolaşıyor. Orada toplam olarak 15 bin civarında Türkmen, 20 bin civarında da Arap kökenli insanın yaşadığını biliyoruz. Hepsi bizim tarafa geldiği takdirde yaklaşık 30 bin civarında insan olacağını tahmin ediyoruz. Bunların zaten bir kısmı önceden gelmiş durumda” dedi.

Vali Topaca, son 3 gün içerisinde Türkmenlere bin 15 çadır, 4 bin 200 battaniye, 910 yatak, 1 TIR çeşitli ebatlarda çocuk giysisi, 500 serum, 12 bin 200 ekmek, 23 bin 300 paket konserve, 2 bin hijyen kiti, 2 bin 728 bebek maması paketinin ulaştırıldığını belirtti.

Türkmenlerle görüşme halinde olduklarının vurgulayan Topaca, “Türkmenlerle görüşüldü, yiyecek, içecek, battaniye ve çadır gibi bu tür konularda herhangi bir ihtiyacının olmadığını söylediler” diye konuştu.

Son 3 gün içerisinde Hatay’ın Reyhanlı ve Yayladağı olmak üzere tüm sınırlarından 28 yaralının Türkiye’ye giriş yaptığını kaydeden Vali Topaca, bunlardan 17’sinin Yayladağı’ndan olduğunu ve birinin de hayatını kaybettiğini aktardı. Türkiye’ye veya sınıra yakın yerlerde herhangi bir patlamanın söz konusu olmadığını ifade eden Topaca, şunları söyledi:

“Ülkemiz sınırlarına yakın yerlerde patlamalar olmakla birlikte bizim tarafımıza herhangi bir bombanın düştüğü bilgisi gelmedi. Zaten bu tür bir şey olduğu taktirde devletimizin angajman kuralları gereği anında misli ile karşılık veriliyor.”
Kaynak: İHA