Mahmud Celaleddin Ökten, Kabri Başında Anıldı

İmam hatip okullarının açılması ve yaygınlaşması için mücadele eden bir neslin öncüsü olarak bilinen Ökten için vefatının 54. yılında anma töreni düzenlendi

Türkiye'de imam hatip okullarının açılması ve yaygınlaşması için verdiği mücadeleyle tanınan ve İstanbul İmam Hatip Lisesi'nin ilk müdürü "Celal Hoca" lakaplı Mahmud Celaleddin Ökten, vefatının 54. yılında mezarı başında dualarla anıldı.

İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER), Eyüp Belediyesi ve İstanbul İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları  Derneği (İSTİMDER) ortaklığıyla Edirnekapı Sakızağacı Şehitliği'nde düzenlenen tören, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

İmam hatip lisesi öğrencilerinin Yasin suresini sırayla okumasının ardından konuşan ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu, Celaleddin Ökten gibi bir gönül insanı ve dava adamını rahmetle yad etmek için toplandıklarını söyledi.

Ökten'in imam hatip okullarının açılması için verdiği mücadeleyi anlatan Bekiroğlu, "En zor şartlarda, kimsenin olmadığı zamanlarda adeta 'ben varım' diyen ve bunun mücadelesini veren bu insanlar, çok büyük bir hizmetin, imam hatiplerin temellerini attılar. Bugün sayıları 3 bin 150 okulu bulan bu camianın ilk temellini atan rahmetli Celaleddin Hocamız, Tevfik İleri ve Adnan Menderes gibi kıymetli insanlar, bu davanın bugüne gelmesine vesile oldular. Celal Hocalar bize bu dünya hayatını nasıl dolu dolu geçireceğimizi öğrettiler. Biz, bu yönlerini kendimize örnek alacağız inşallah" ifadelerini kullandı.

İSTİMDER Başkanı Habip Bozkurt da hocaları Ökten'i unutmamak, unutturmamak için onun mezarı başında toplandıklarını belirtti.

Ökten'in imam hatiplerin açılması için ömrünü adadığını anlatan Bozkurt, "Çok değerli bir mütefekkir, din adamıydı. Bu zatın bizim ve camiamız üzerinde büyük emeği var" dedi.

Konuşmaların ardından Ökten için okunan Kur'an'ın hatim duası yapıldı ve anmanın sonunda katılımcılara helva ikram edildi.

Anma törenine, ÖNDER ve İSTİMDER üyeleri, Eyüp Belediyesi yetkilileri ile Ökten'in öğrencileri katıldı.

- Mahmud Celaleddin Ökten kimdir?

Ökten, 1882'de Trabzon'da doğdu. Baba tarafından Gürcüzadeler olarak bilinen, dini ilimler ala­nında isim yapmış köklü bir aileye men­sup Ökten, 4 yaşındayken babasının, kısa bir süre sonra da annesinin vefatı üzerine ba­baannesinin himayesinde büyüdü.

Kü­çük yaşta hafızlığını tamamlayan Ökten, rüşdiyeyi bitirdikten sonra Trabzon İdadisi'ne kay­doldu, bir yandan da medreseye devam etti. Ökten, idadide okuduğu yıllarda dedesi Ömer Feyzi Efendi'nin yerine Trabzon Çarşı Camisi'nin imam hatipliğini yaptı.

Mezun olunca İstanbul'a giderek 1905'te Darülmuallimin-i Aliyye'ye giren ve bu oku­lu bitirdikten sonra Darülfünun Edebi­yat Şubesi'ne kaydolan Ökten, Arap edebiyatını Ali Fehmi Cabiç ve Şev­ket Efendi'den okudu. Ökten, Fatih dersiamlarından Mustafa Asım ve Muğ­lalı Ali Rıza Efendi'den de kelam ve usul-i fıkıh konusunda özel dersler aldı.

Ökten, 1911'de Darül­fünun Edebiyat Şubesi'den mezun olun­ca İstanbul Sultanisi Arapça öğretmenliğine tayin edildi. Başarılı öğretim me­todu sayesinde kısa sürede "Celal Hoca" olarak şöhret bulan Ökten, 1925'te İstanbul İmam Hatip Mektebi Arapça muallim­liğine tayin edildi.

Ökten, bir süre sonra "Tevhid-i Tedrisat Kanunu"nun aleyhinde ko­nuştuğu iddiasıyla açığa alındıysa da ya­pılan tahkikat neticesinde görevine iade edildi. Ardından da İstanbul Sultanisi Arapça muallimliğine geçen Ökten, harf inkılabından sonra Arapça derslerinin kaldırıl­ması üzerine okulun Türkçe hocalığını üzerine aldı ve uzun yıllar İstanbul'un çeşitli okullarında Türkçe, edebiyat, felse­fe ve mantık dersleri okuttu. Vefa Lisesi'nde felsefe hocasıyken 1947'de emekliye ayrıldı.

Ökten, 1949'da Maarif Vekaleti'nce İstanbul'da açılan imam hatip kursuna müdür ve öğretmen olarak ta­yin edildi. Ökten, bu vesileyle sadece pratik bil­giler vermeyi hedef alan bu tip kursla­rın yeterli olmadığını gördü ve bunların orta dereceli okullar haline getirilmesi gerektiği kanaatine vardı. Ökten, bu konuyla ilgili olarak başta dönemin Maarif Vekili Tevfik İleri olmak üzere bir­çok yetkiliyle görüşmeler yaptı. İmam hatip okullarının açılması yönün­de karar alınması üzerine Ökten, 17 Ekim 1951'de öğretime başlayan İstan­bul İmam Hatip Okulu'nun ilk müdürü oldu.

İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nde iki yıl "ilm-i tevhid" ve "kelam" derslerini okutan Ökten, 21 Kasım 1961'de vefat etti.
Kaynak: AA