2. Milas Zeytin Hasat Şenliği

Muğla'nın Milas ilçesinde düzenlenen şenlik, kortejle başladı

Bu yıl ikincisi düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliği, kortej yürüyüşüyle başladı.

Belediye Meydanı'ndan Atapark'a düzenlenen kortejin ardından, halk oyunları ekipleri çeşitli gösteriler sundu.

Milas Kaymakamı Fuat Gürel, şenlikte yaptığı konuşmada, ilçede iki bin yaşında zeytin ağaçlarına rastlandığını belirterek, yaygın olarak zeytincilik faaliyeti gerçekleştirildiğini söyledi.

Gürel, ilçedeki tarım alanlarının yüzde 66'sında zeytincilik yapıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bölgemizdeki zeytin ağaçları genelde engebeli alanlarda bulunduğu için makineli tarıma çok uygun değil. İlçemizde yaygın olarak zeytinyağı kalitesinde çok önemli olan Memecik çeşidi ve az da olsa Gemlik çeşidi bulunmaktadır. Milas, 'var yılı'nda 95 bin ton tane zeytin ve 18 bin litre zeytinyağı üretimiyle önemli bir yere sahiptir."

- "Kırsal nüfusun geçim kaynağı zeytincilik"

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici de Türkiye'deki 169 milyon zeytin ağacından 16 milyon 500 bin tanesinin Muğla'da olduğunu belirtti.

Türkiye'deki resmi kayıtlı yağlık zeytin ağaçlarının yüzde 8'inin Milas'ta bulunduğunu vurgulayan Ekici, "Kırsal nüfusun neredeyse tamamı zeytin yetiştiriciliği yapmakta ve ailelerin geçim kaynağının başında zeytincilik gelmektedir" diye konuştu.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da, zeytinin ilçenin en önemli markalarından biri olduğunu dile getirerek, bütün dünyaya tanıtılması gerektiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından, şenliği açılış kurdelesini kesilerek, zeytincilik araç gereçlerinden oluşan stant gezildi.
Kaynak: AA