Uluslararası Edirne Film Festivali

EDİRNE - Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, ''Edirne denilince Selimiye, Kırkpınar akla geliyordu. Buna bir ilave daha yaptık, artık Uluslararası Edirne Film Festivali de akla gelecek'' dedi.

Türkiye, Bulgaristan, İsrail, Hırvatistan, Bosna Hersek, Makedonya, Kosova, Rusya, Almanya, Arnavutluk, Fransa, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Sırbistan'dan film seçkilerinin sunulacağı Uluslararası Edirne Film Festivali başladı.

Festivalin tanıtımı dolayısıyla Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi Balkan Kongre Merkezi'ndeki galada konuşan Vali Şahin, kentin tarih boyunca çeşitli faaliyetlere ev sahipliği yaptığını, bu akşam da Uluslararası Edirne Film Festivali'nin ilk adımının atıldığını söyledi.

Şahin, "Balkan devletleriyle bağı son derece fazla olan Edirne, aynı zamanda farklı kültürlerin bir araya geldiği ve buluştuğu bir şehirdir. Edirne denilince Selimiye, Kırkpınar akla geliyordu. Buna bir ilave daha yaptık, artık Edirne denilince, Uluslararası Edirne Film Festivali de akla gelecek. Festivalde farklı kültürler bir araya gelecek, ayrıca festival kültür turizmine de katkı sağlayacak" dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise Edirne'nin gerek tarihsel gerekse jeopolitik konumu gereği Avrupa'yla Asya, Balkanlar'la Türkiye arasında geçiş noktasında olduğunu ifade etti.

Edirne'nin Osmanlı Devleti'nin başkenti olduktan sonra tarihi eser sayısının artığını anlatan Gürkan, "Tarihi eser sayısı açısından Floransa'dan sonra dünyada metrekare başına düşen ikinci şehir olması bu anlamın en somut ifadesidir. Böyle muhteşem bir şehirde çok eksikliğini hissettiğimiz bir alanı bugün tamamlıyoruz" diye konuştu.

Festivalin Sanat Yönetmeni Yıldırım Yanılmaz da tüm sanat dallarının ortak temasının insan olduğunu, yapılan işe insanca yaklaşıldığında güzel şeyler ortaya çıktığını belirterek, festival kapsamında 30 filmin ulusal, uluslararası ve kısa film kategorilerinde değerlendirileceğini söyledi.

Yanılmaz, etkinlikler kapsamında festivalin son gününe kadar çeşitli ülkelerden film seçkilerinin de sunulacağını kaydetti.

- Jüri başkanı Gatlif, Paris'teki terör saldırıları nedeniyle festivale katılamadı

Konuşmaların ardından, Edirne Valisi Şahin sinema oyuncusu Murat Soydan'a, Belediye Başkanı Gürkan da Türk sineması afişlerini tasarlayan Erol Ağakay'a onur ödülü olan ''Günebakan Heykelciği'' takdim etti.

Festivalin jüri başkanlığı görevini üstlenen Fransa vatandaşı yönetmen Tony Gatlif, Paris'teki terör saldırıları nedeniyle festivale katılamadı.

Gatlif'in festivale gönderdiği görüntülü mesajında ''Sizinle olamamamın nedeni benim ve dostlarımın yasta olmasıdır. Birkaç gün önceki katliam mahallemde, sürekli kahve içmeye gittiğim kafede ve konser salonunda gerçekleşti. Pek çok genç insan kendilerine ait olmayan bir dava uğruna öldü. Büyük bir şok içerisindeyim. Fransa'da özgürlük denen eski alışkanlığımızdan asla ama asla vazgeçmeyeceğiz'' ifadelerini kullandı.

Festivale, yerli yabancı konukların yanı sıra, film seçkisi jürisinde de yer alan sinema ve dizi oyuncusu Şenay Gürler ile Biket İlhan, Banu Bozdemir, Işıl Mayda, Ferit Karahan, Aytekin Çakmakçı, Fatih Özgüven gibi çeşitli sanatçılar ve sinema oyuncuları katıldı.

-Günebakan Ödülü için yarışacak uluslararası uzun film kategorisinde, "Bulgar Rapsodisi (Bulgaristan / İsrail), Dünyanın Sonundaki Köprü (Hırvatistan / Bosna Hersek), Eylülde Üç Gün (Makedonya / Kosova), Hoşça Kal Anne (Rusya), Kafe Bota (Arnavutluk / Fransa), Kurallar Böyle (Hırvatistan / Fransa), Neden Tarkovski Olamıyorum (Türkiye), Şamar Oğlanı (Slovakya / Çek Cumhuriyeti), Şifacı (Sırbistan), Yılan Kardeşler (Çek Cumhuriyeti)" yarışacak.

Ulusal uzun film kategorisinde ise, "Abluka (Fransa / Türkiye / Katar), Çekmeceler (Türkiye), Dolanma (Türkiye), Eksik (Türkiye), Kar Korsanları (Türkiye), Kuzu (Türkiye / Almanya), Misafir (Türkiye / Almanya), Nefesim Kesilene Kadar (Türkiye / Almanya), Saklı (Türkiye), Sesime Gel (Türkiye)" filmleri değerlendirilecek.

Ulusal kısa film kategorisinde de Türkiye'den, Altın Vuruş, Azad, Çarşı, Denizaltı, Günah, İğne Deliği, Nar Zamanı, Salı, Sonuç, Wong Kar Wai Üzerine Kısa Bir Film, isimli filmler Günebakan Ödülü için jüri karşısına çıkacak.

Kaynak: AA