Orman Ve Su İşleri Bakanlığına Teknoloji Ödülü

ANKARA - Teknoloji alanındaki gelişmeleri yakından takip eden, vatandaşlara daha iyi ve hızlı hizmet sunmak için gayret gösteren Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın teknoloji alanında iki ödüle aldığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Coğrafi Bilgi Teknolojileri ile Akıllı Kentlere Doğru" teması ile kutlanan Dünya Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Günü etkinlikleri çerçevesinde Türkiye'deki coğrafi veri altyapısının kurulmasına, geliştirilmesine katkıları ve geliştirdiği Orman Bilgi Sistemi (ORBİS) dolayısıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na iki ödül verildiği belirtildi.

Bakanlık olarak teknolojiye büyük önem verdiklerine dikkati çeken Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bu doğrultuda Bakanlığımız 2008 yılında başlayan altyapı çalışmalarını kısa sürede tamamladı ve 2009 yılı itibariyle bu altyapı üzerinde GeoPortal,  GeoData gibi uygulamaların geliştirilmesi ile ülkemizde ilk kurumsal CBS altyapısını kurdu. Bu ödül ile de bu alandaki başarısı tescillenmiş oldu" ifadesini kullandı.

- "Teknolojiyi hep destekledim"

Veysel Eroğlu, ödüle layık görülen Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) ORBİS projesine ilişkin şunları kaydetti:

"Bu sistemin maksadı Türkiye'nin orman ekosisteminin etkin bir şekilde korunmasına, planlanmasına ve yönetimine dönük bilişim altyapısını oluşturmaktır. Bu sistem ile her veri, elektronik ortamda bulunuyor ve ihtiyaç sahibi diğer kamu kurumlarının kullanımına sunuluyor. Ayrıca vatandaşlarımız bu sistemle işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirerek zaman ve para kaybına uğramıyor. Ben hayatım boyunca teknolojiye büyük önem verdim. Teknolojiyi yakından takip etmenin her zaman faydalı olacağına inandım. Akademik hayatımdan Bakanlığım dönemine kadar bu hep böyle oldu. Teknolojiyi başında bulunduğum kurumlarda hep destekledim. Bu yüzden bu ödüller beni mutlu ediyor."

- "Geçici faaliyet belgesi talep edilen 199 belgeyi 16'ya indirdik"

DSİ Genel Müdürlüğü'nden sonra Çevre ve Orman Bakanı, ardından Orman ve Su İşleri Bakanı olarak görev yaptığını aktaran Eroğlu, "Bakanlığım döneminde de bu tavrı sürdürdüm. Gerek bakanlıkta gerekse bağlı genel müdürlüklerde teknolojiyi destekledim. Çevre ve Orman Bakanlığım döneminde hayata geçirdiğimiz e-izin uygulamasıyla işletmelere geçici faaliyet belgesi verilebilmesi için talep edilen 199 belge sayısını 16’ya indirdik. İşlem süresi de kısaltıldı. Ayrıca bu uygulama ile ilgili kişiler evraklarının hangi safhada olduğunu internet üzerinden kolaylıkla takip edebiliyorlardı" değerlendirmesinde bulundu.

- Bilişim teknolojisi yoğun olarak kullanılıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nda da son teknolojinin kullanıldığını belirten Bakan Eroğlu, şunları ifade etti:

"İleri teknoloji ile kullandığımız sistemlerden birisi de Orman Yangınları Erken İkaz Sistemi’dir. Bu sistem ile yangınlara müdahale süresini kısalttık. Yangın çıkınca bu sistemle en yakın ekibi oraya yönlendiriyoruz. Bu sistemle hangi ekibin hangi hızla oraya gittiğini, hatta aracı kimin kullandığını, ne zaman oraya ulaşacağını, her şeyi biliyoruz. Bu sistem benim odamda var. Bakanlıktaki odadan bile ben bunları takip edebiliyorum."

Orman Yangınları İkaz Uyarı Sistemi'nin birçok kez ödüle layık görüldüğünü kaydeden Eroğlu, "Sadece OGM değil Bakanlığımıza bağlı DSİ ve Meteoroloji Genel Müdürlükleri de teknolojiyi yakından takip ediyor. Yangınlarda olduğu gibi DSİ'nin şantiyelerini de odamdan görebiliyorum. Ilısu Barajı’nın kaç gün sonra, saat kaçta biteceği ya da şu an şantiyede ne yapıldığını takip edebiliyorum" bilgisini verdi.

Kaynak: AA