Fırıncılar Arasındaki Rekabet Bitti

Fırıncılar Odası Erzurum Şube Başkanı Remzi Keteci, geçtiğimiz haftalarda ekmeğe zam yapmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Fırıncılar Arasındaki Rekabet Bitti
Ekmeğe zam kararının 2014 yılının Şubat ayında alındığını bu yapılan zammın yeni bir zam olmadığını ifade eden Fırıncılar Odası Erzurum Şube Başkanı Remzi Keteci, zam kararının uygulanmamasının nedenin fırıncılar arasındaki rekabetten kaynaklandığını söyledi.


Keteci, “Kamuoyunda Fırıncılar odası olarak ekmeğe zam yapıldığı İddiaları var. Böyle bir konu yok. Biz bu ekmek zammını biz yeni almadık. 2014 yılının 7 Şubat tarihinde almıştık. Bu yeni alınmış bir zam kararı değil. Fırıncılar Odası olarak bu zammı neden uygulamadık diye sorar iseniz. hem seçimlerden dolayı hem ise Fırıncılar arasında yaşanan rekabetten dolayı zam kararını uygulamadık. Şuanda Fırıncılar arasında birlik ve beraberlik içerisinde 2014 yılının 7 Şubat tarihinde almış olduğumuz zammı uyguladık. “ dedi

FIRIN SAYISININ HER GEÇEN GÜN ARTMASININ SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Keteci, “Fırın sayısının her geçen gün artması ile haksız rekabet oluşuyor. Erzurum'da şu an fırıncılık sektörü olumsuz bir süreç yaşıyor. Üretim girdi maliyetlerinin yüksek olması da bu konuda bir diğer olumsuzluk. Haksız rekabet olgusu her geçen gün artıyor. Onlarca kişiye istihdam alanı oluşturan fırıncılık sektörü, ayakta kalma mücadelesi veriyor.” dedi.

Üretim girdi maliyetlerinin artmasıyla bir çok esnafın kazanç elde edemez duruma geldiğini ifade eden Fırıncılara Odası Erzurum Şube Başkanı Remzi Keteci, fırıncı esnafının zor bir süreç yaşadığını söyledi

Keteci,”Buğday bir tanedir. Bunun kepek oranı ya azaltılır ya çoğaltılır. Ama gelin görün ki, “52 çeşit ekmek üretiyoruz diye reklam yapıyorlar. Bu halk ekmeğini revaçta tutmak için yapılıyor. Ancak, halk ekmek garibanın ihtiyacını karşılamak için değil miydi? Ya da savaş anında ekmek üretebilmek için. Bu şimdi resmen bizimle rekabet ediyor. Artık marketlerde bile halk ekmek var. Bizim önümüz sürekli kesiliyor. Her türlü ceza bize uygulanıyor. Bir olay çıktığı zaman hemen fırıncıyı suçluyorlar. Ama fırıncı zurnanın son deliğidir. Üretim girdi maliyetleri oldukça yüksek, buda fırıncılık mesleğini eski önemini kaybetmesine neden oluyor. Un ve maya fiyatları her geçen gün arttığı gibi işçilik maliyetlerinin de oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Fırıncılık mesleği eski önemini korumuyor. Önceleri istidamı artıran fırıncılık mesleği şimdilerde eski önemini korumuyor.“ diye konuştu.

Kaynak: İHA