'Enflasyonu Yükseltmek İçin Ne Gerekiyorsa Yapacağız'

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, bankanın para politikasının mevcut yörüngesinin enflasyon hedefinin yakalanması için yeterli olmadığına karar vermeleri halinde, enflasyonu hızlı şekilde yükseltmek için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.

Draghi, Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen 25. Avrupa Bankacılık Kongresi'nde, Avro Bölgesi'ndeki son ekonomik duruma ve ECB'nin para politikası detaylarına ilişkin değerlendirmeler yaptı.

ECB'nin politika tedbirlerinin açık bir bir şekilde çalıştığını aktaran Draghi, "Aslında tedbirler muhtemelen ekonomiyi teşvik eden baskın güç. Para politikası tedbirlerimiz bir yıl önce avroyu etkisi altına alan deflasyonist baskıları tersine çevirdi" dedi.

Ancak, büyüme ivmesinin zayıf kalmaya devam ettiğine dikkati çeken Draghi, enflasyonun da hedeflenen yüzde 2'ye yakın seviyenin oldukça altında kalmaya devam ettiğini ifade etti.

Draghi, Avro Bölgesi'nde finansal olmayan şirketler için bileşik kredi faiz oranlarının 2014 yılının haziran ayı ile bugün arasında 70 baz puandan fazla düştüğünü belirterek, gerilimli ekonomilerde ise bu düşüşün 110-120 baz puan seviyesinde gerçekleştiğini ve ayrıca küçük işletmelerin de dış finans kaynaklarına ulaşımlarında düzeltmeler rapor ettiklerini kaydetti.

Avro Bölgesi'ndeki üç riske dikkati çeken Draghi, "Üç riski vurgulamak isterim, bu yılki küresel büyüme 2009 yılında bu yana görülen en düşük seviyede olacak, içinde bulunduğumuz dönem 1998 yılından buyana en zayıf Avro Bölgesi toparlanması ve toparlanma tarihsel perspektif açısından çok uzun sürüyor" değerlendirmesini yaptı.

Avro Bölgesi'ndeki büyümenin istenilen düzeyde olmadığını belirten Draghi, "Avro Bölgesi'nde ekonomik onarım sürecinin tamamlandığını güven içinde söyleyemeyiz. Aralık ayında gerçekleştirilecek Yönetim Konseyi toplantısında enflasyonun yüzde 2'ye dönmesini yavaşlatan faktörlerin gücünü ve kalıcılığını değerlendireceğiz" diye konuştu.

Enflasyonun hedeflenen seviyeye ulaşması için görevleri dahilinde hareke etmeye hazır olduklarını vurgulayan Draghi, şunları kaydetti:

"Orta vadeli fiyat istikrarı hedefimiz için risk dengesinin aşağı yönlü olduğu sonucuna varırsak, görevimiz dahilinde mevcut tüm enstrümanları kullanarak hareket edeceğiz. Özellikle varlık alım programının daha genişlemeci para politikası için büyüklük, kompozisyon ve süre açısından ayarlanabiliyor olmasından dolayı güçlü ve esnek bir enstrüman olduğunu düşünüyoruz."

Draghi, bankanın para politikamızın güncel yörüngesinin amaca ulaşmada yeterli olmadığına karar vermeleri durumunda enflasyonu hızlı şekilde yükseltmek için ne yapmaları gerekiyorsa yapacaklarını ve bunun kendileri için fiyat istikrarını sağlama açısından bir görev olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA