Burhaniye'de Bundan Böyle İşitme Engelliler Zorluk Çekmeyecek

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, bundan böyle işitme engelliler iletişimde zorluk çekmeyecek. Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünün açtığı İşaret Dili Kursu’na 3 grupta 37 kişi katılıyor.

Burhaniye'de Bundan Böyle İşitme Engelliler Zorluk Çekmeyecek
Burhaniye de Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde açmış olduğu İşaret Dili kursu ilgi gördü. Ceyda Akçay’ın öğretmenliğini yaptığı 120 saatlik kursa 3 grupta 37 kişi katılıyor. Çeşitli kurum ve kuruluşlarda görevli olan bütün kursiyerlerin amacı işitme engelli vatandaşlara yardımcı olabilmek. Kursiyerler işaret dilini öğrenmenin mutluluğunu dile getirirken, kurs öğretmeni Ceyda Akçay da, çok sayıda insana işaret dilini öğretmek istediklerini söyledi.

Psikolojik Danışman Hale Küçükdalgıç,” Psikolojik danışman olduğum için branşım anlamında kullanabileceğim zamanlar olacağı için öğrenmek istedim. İşitme engelli bir bireyle karşılaştığımda da psikolojik anlamda yardımcı olabilmek için bu kursa katıldım” dedi.

Adliye personeli olduğunu anlatan Serpil Çakır da,” Ben adliye personeliyim. Adliyeye gelen özellikle işitme engelli kişiler oluyor. Onlara yardımcı olamamak insanı üzüyor. Bu bağlamda zaten işitme engellilere yardımcı olabilmek için işaret dili kursuna katılmak istiyordum. Tesadüf oldu öğrendim. Burhaniye Halk Eğitim Merkezinde açılmış. Kursa katıldım. Çok güzel şeyler öğreniyoruz.” diye konuştu.

Rehber Öğretmen Serap Karaaöz ise,” Ben halk eğitimde rehber öğretmenim. Mesleğim açısından faydalı olacağına inandığım ve işitme engelli bir kişiyle karşılaştığım da onların yalnız olmadığını hissettirmek, en azından manevi olarak destek olmak amacıyla bu kursa katıldım. Çok memnunum. Öğretmenimiz de çok başarılı. Başta, zorlanacağımızı tahmin ettik. Ama. her şey çok yolunda gidiyor. Böyle bir fırsat verdiği için Halk Eğitim Müdürümüze teşekkür ediyorum” dedi.

Cezaevinde öğretmen olduğunu anlatan Tacettin Önem ise,” Ben cezaevinde öğretmen olarak görev yapmaktayım. Bir dil bir insan. İki dil iki insan mantığından hareket ederek katıldım. İşaret dili de bana göre bir üçüncü insan oldu. Ceza evinde, bu öğrendiğimiz bilgileri, hükümlü ve tutuklularımıza engelli olan hükümlü ve tutuklularımıza aktaracağımdan büyük mutluluk duyacağımızı ifade ediyorum” dedi.

Kursun iyi gittiğini anlatan Kurs Öğretmeni Ceyda Akçay da,” İşaret dili tercümanıyım. Halk Eğitimde ilk kursumuzu açtık bu sene Burhaniye de. Çok fazla talep var. Buradaki insanlar işaret dilini öğrenmeyi çok istiyordu. 3 grubumuzla devam ediyoruz. Çok güzel ilerliyor. Herkes çok istekli. İşaret dilini burada Burhaniye de bütün halka öğretmeyi planlıyoruz. Sloganımız bu şekilde. Burhaniye işaret dilini öğreniyor” dedi.

Bu güne kadar 55 kurs açtıklarını anlatan HLK Eğitimi merkezi Müdürü Zehra Demirkıran Kılıç da,” Burhaniye Halk Eğitim Merkezi olarak Eylül ayı itibarıyla 55 kurs açmış bulunmaktayız. Fakat bizim için işaret dili kursu açmış olmamız çok mutluluk verici. Uzun zamandır bu kursa ilgi vardı. İstek vardı. Fakat öğretici konusunda sıkıntımız vardı. Öğretmenimize çok teşekkür ederiz. Edremit’ten geliyor buraya. İlgi çok güzel. Cezaevi personelinden öğretmenlere kadar, her kurumdan kursiyerimiz var. İnşallah, bu tarz çalışmalarımızı devam ettireceğiz” dedi.

Kaynak: İHA