İngiltere'de Fletcher Cinayetinde 31 Yıl Sonra Gözaltı

İngiltere'de, 1984 yılında Libya'nın Londra Büyükelçiliği önünde polis memuru Yvonne Fletcher'in öldürülmesiyle ilgili soruşturmada, 31 yıl sonra ilk kez bir Libya vatandaşı gözaltına alındı.

Londra polisinden yapılan açıklamada, 50'li yaşlarındaki Libyalı bir erkeğin Fletcher'in vurulmasıyla bağlantılı olduğunun düşünüldüğünü bildirildi.

Bu kapsamda, sabah başkent Londra'da birkaç farklı adrese eş zamanlı düzenlenen baskınlarda ilgili kişinin gözaltına alındığı belirtilen açıklamada, bu durum, "soruşturma kapsamındaki ilk önemli gözaltı" olarak tanımlandı.

Söz konusu şüphelinin, iki Libya vatandaşıyla birlikte para akladığı suçlamalarıyla da karşı karşıya olduğunu bildiren polis, soruşturma kapsamında, Fletcher'in öldürülmesiyle bağlantısı olduğunu düşündükleri ve mülakata almak istedikleri 14 kişinin de fotoğraflarını ve olayın gerçekleştiği anın video görüntülerini yayımladı.

Londra polisi Terörle Mücadele Polis Birimi Şefi Richard Walton, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, soruşturmaya yardımcı olması için yeni kanıt bulunması çerçevesinde küresel kampanya başlattıklarını kaydederek, "Özellikle Yvonne'un öldürüldüğü gün, elçilikteki protestoya katılan, Kaddafi karşıtı ya da destekçisi herkesle görüşmek istiyoruz" dedi.

Fletcher, 17 Nisan 1984'de, Libya'nın Londra Büyükelçiliği önünde düzenlenen dönemin Libya lideri Muammaer Kaddafi karşıtı protestoda görev yaparken vurulmuştu.

Fletcher'in ölümünü takiben İngiliz makamlar elçilikteki tüm personeli sınırdışı etmiş, Libya ile diplomatik bağlarını askıya almıştı. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, 1999 yılında Kaddafi'nin "genel sorumluluğu" ve Fletcher'in ailesine tazminat ödemeyi kabul etmesinin ardından yeniden başlamıştı.

Kaynak: AA