Gazzeli Kadınlar Güzellik Salonları İle Moral Buluyor

Gazzeli kadınlar, güzellik salonlarında geçirdikleri vakitlerde, zor şartlar altındaki yaşamlarından bir nebze uzaklaşabildiğini ifade ediyor

NUR AİŞA - Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinli kadınlar, maruz kaldıkları insani ve ekonomik sıkıntılara rağmen kısıtlı imkanların el verdiği ölçüde morallerini yüksek tutmaya çalışıyor. Gazzeli kadınlar, güzellik salonlarında geçirdikleri vakitlerde, zor şartlar altındaki yaşamlarından bir nebze uzaklaşabildiğini ifade ediyor.

Rana Salim (28), yaşadığı bölge Gazze'de ekonomik ve insani durumun kötü olmasına rağmen aylığının bir kısmını kişisel bakımı için tahsis ettiğini ifade ederek, "İsrail'in saldırılarının ardında bıraktığı maddi ve manevi yıkıma rağmen güzellik merkezlerinde kendime ayırdığım vakitlerde hala hayatta olduğumu hissediyorum" dedi.

Gazze'de yaşanan farklı sıkıntıların bölge sakinleri üzerinde olumsuz yansımaları olduğunu söyleyen Salim, "Yaşanılan zorluklar yüzümüze yorgunluk ve halsizlik olarak yansıyor. Bu hal içinde iken aynaya baktığımızda gördüğümüz manzara karşısında depresyona giriyoruz. Depresyona girmekten kaçmak için de kendimize vakit ayırarak kişisel bakımımıza önem veriyoruz. Bakım beni memnun ediyor ve rahatlıyorum" diye konuştu.

Gazze'deki güzellik merkezinde çalışan Rus asıllı güzellik uzmanı Natalia, bölgedeki "Çirkin" insani durumun kadınların mutluluk arayışını engelleyemediğini belirterek, "Kişisel bakımları için zaman harcamaları, savaş nedeniyle örselenmiş maneviyatları üzerinde olumlu etkiler bırakıyor" diye konuştu.

- Saldırılarda kullanılan kimyasal silahların olumsuz etkileri

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi ile Kadın İşleri Bakanlığı'nın yaptığı ortak araştırmaya göre, İsrail'in bölgeye geçen sene düzenlediği saldırıların bedensel ve manevi açıdan en ağır faturasını kadınlar ödedi.

Cilt ve vücut bakım merkezinde çalışan farmakolog Meyyar er-Buri, özellikle cilt bakımı için günde onlarca müşterinin salona geldiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"İsrail'in bölgeye yönelik son saldırılarında kimyasal maddeler kullandığını biliyoruz. Bu maddeler, direkt cildi etkiliyor. Saldırılardan sonra gelen müşterilerimizde, dış derinin renk kaybına uğramasıyla oluşan ve bir deri hastalığı olan 'vitiligo'nun yayıldığını gözlemliyoruz."

Buri, ekonomik ve insani sıkıntıların yanı sıra İsrail tarafından sekiz yıldır uygulanan abluka nedeniyle yaşanılan zorlukların bölge halkının psikolojisini etkilediğini, bu durumun da hem bedenleri hem de ciltlerine yansıdığını ifade etti.

- Doğal ürünlere yöneliş

Gazzeli kadınların moral arayışıyla yöneldiği güzellik merkezlerinde ise kimyasal kişisel bakım ürünlerinin zararlı olduğu bilinciyle doğal ürünlerin kullanılmaya başlandığı ifade ediliyor.

Güneş Şirketi'nde satış müdürü Eymen Şe'lan, kadınların kimyasal bakım ürünlerinin zararları konusunda bilinçlendiğine dikkati çekerek, satış için doğal ürünler bulundurmaya özen gösterdiklerini kaydetti. Şe'lan sözlerine şunları ekledi:

"Gazzeli kadınlar, doğal kozmetik ürünlerini talep ediyor. Artık Gazzeli kadınlar, uzun vadede başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa yol açan ucuz bakım ürünlerinden imtina ediyorlar."
Kaynak: AA