Ballı Bitkiler Toprakla Buluşuyor

Giresun Valiliği, Giresun Arıcılar Birliği ve Orman Bölge Müdürlüğü ile ortaklaşa olarak arıcılara ve çiftçilere 20 bin adet fidan dağıtıldı.

Ballı Bitkiler Toprakla Buluşuyor
“Ballı bitkiler toprakla buluşuyor” projesi kapsamında Espiye Orman İşletme Müdürlüğü’nde çiftçilere ve arıcılara düzenlenen tören ile birlikte fidanlar dağıtıldı.

Törene Giresun Valisi Hasan Karahan, Orman Bölge Müdürü Celal Pir, Espiye Kaymakamı Mesut Çoban, Giresun İl Emniyet Müdürü Uğur Öztürk, İl Jandarma Komutanı Ali İhsan Ersoy ve Giresun Arıcılar Birliği Başkanı Kubilay Elevli katıldı.

“Ormanların ve tabi hayatın yaşaması için fidanlarımızı çiftçilerimiz ile buluşturuyoruz.” diyen Orman Bölge Müdürü Celal Pir “Bildiği üzere bal üretiminin Türkiye’de yüzde 85’i ormanlarda üretiliyor. Tabi bu doğal ormanlarda üretilen bala bölge müdürlüğü olarak bizde bir katkı, daha fazla nasıl üretebiliriz diye bir katkı sağlamak düşüncesinde Orman Bölge Müdürlüğümüzü Bal Ormanları kurdu. Giresun ilinde 7 tane bal ormanı mevcut. Bunun toplam alanı 3200 dekardır. Şuana kadar bu bal ormanlarımıza 220 bin adet fidan diktik. Bal üreten fidanlar olan kestane, ıhlamur, akasya gibi fidanlar. Ayrıca bunla kalmadık, ağaçlandırma ve toprak muhafaza sahalarımıza da yüzde 10 civarında bal ormanı ağaçları diktik. Bir nevi tüm ormanlarımızı bal ormanı haline getirdik. “ dedi.

Giresun Arıcılar Birliği Başkanı Kubilay Elevli ise yaptığı konuşmada" Bal ormanları konusunda iddialıyız. Bölge müdürümüzün dedii gibi bölgemizde 7 adet bal ormanı projelerimiz tamamlananlar da var devam edenler de var. Bizim özellikle kırsal nüfusu tutmak için Orman Köylüler ‘de bulunmaz bir nimet. Yüzde 25 hibelerle beraber. Bölge müdürümüz gereken kolaylığı da sağlıyor. Bizim arıcılar olarak ormandan talebimiz bugün yaklaşık 290 üyemizi ortalama 30 fidanla beraber 10 bin ek ıhlamur talebi oldu. Ama burada bugünkü fidanımız kestane, ıhlamur ve akasya karımışımı. Akasya özellikle HES yapılan bölgelere dikimler yapılıyor erozyonla mücadele kapsamında akasyamız yeterince var. Kestane ve ıhlamurda 15 yaşına geldiğinde bunlar yılda ortalama 6 ila 12 kilo arasında bal verimi var. Eğer özellikle 20 bin fidanı ortalama 5 kilo desek 100 ton bal ilimize katkı sağlayacak. 10 yıl içeresinde. Ihlamurun çiçeğinden de özellikle aile bütçesine katkısı olacak. Bunun için bu projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu
Kaynak: İHA