16. Uluslararası Antalya Piyano Festivali

Festival kapsamında "Osmanlı Sarayı'ndan Avrupa Müziği" konseri gerçekleştirildi

Bu yıl 16'ncısı düzenlenen Uluslararası Antalya Piyano Festivali kapsamında "Osmanlı Sarayı'ndan Avrupa Müziği" konseri verildi.

Antalya Kültür Merkezi'nde sanatseverlerin ilgi gösterdiği etkinlikte şef Emre Aracı, Akdeniz Oda Orkestrası'nı yönetti.

Açıklamalı konserde Aracı dinleyicileri, adeta 19. yüzyıl Osmanlı saraylarına müzik yolculuğuna çıkardı.

Programda padişahların, Rossini veya Donizetti marşları eşliğinde merasimlere katıldığı anlatıldı.

Franz Liszt'in eski Çırağan Sarayı'nda hanedana resitaller verdiği ve dünya çapındaki opera bestecisi Gaetano Donizetti'nin ağabeyi Giuseppe Donizetti'nin "Paşa" unvanıyla İstanbul Sarayı'nın başmüzisyenliği makamında bulunduğu bir döneme yolculuk yapıldı.

Aracı, saray arşivleri, özel koleksiyonlardan ortaya çıkardığı ve orkestrasyonunu hazırladığı kaybolmuş dönem repertuvarı ile Avrupa müziğinin İstanbul'da ne derece benimsendiğini gözler önüne serdi.

Aralarında Sultan Abdülaziz, V. Murad gibi iki padişahın bulunduğu, Fehime Sultan ve Şehzade Burhaneddin Efendi gibi Osmanlı hanedan üyelerinin bestelediği Viyana tarzı vals, polka, marş türü eserler de konserde sunuldu.

"Keman, viyola, viyolonsel, kontrbas"ta 22 sanatçının sahne aldığı etkinlik, yaklaşık 2 saat sürdü. Program sonunda izleyiciler, sanatçıları uzun süre alkışladı.

Festival, 29 Kasım'da sona erecek.
Kaynak: AA