Uzmanlar, İntihar Konularında Önemli Uyarılarıda Bulundu

Adıyaman’da, son zamanlarda artan intihar vakalarından dolayı uzmanlardan uyarılar geldi.

Uzmanlar, İntihar Konularında Önemli Uyarılarıda Bulundu
Son zamanlarda artan intihar olayları nedeniyle açıklamalarda bulunarak vatandaşlara uyarılarda bulunan Adıyaman Özel Park Hospital Hastanesi Uzman Psikolog Necmettin Gürsoy, intihar eden kişilerin geçmişinden gelen sorunların ve sıkıntıların depresyona, depresyonların ise intihar gibi olayların yaşanmasına neden olduğunu belirtti.

Depresyonun bir çöküntü ve depresyonun bir hastalık olduğunu, depresyonda olan kişilerin psikologlarla iletişime geçerek destek almaları gerektiğini belirten Adıyaman Özel Park Hospital Hastanesi Uzman Psikolog Necmettin Gürsoy; “Depresyon demek, sorun ve sıkıntıların bir araya gelmesidir. İntihar, depresyona giren kişiler için bir son bulma sorunlarının bitmesi için başvurulan bir davranıştır. İntihar çaresizlikten kaynaklanan son noktadır. İntihar vakaları bu son zamanlarda artış göstermeye başladı.

Bu tür olayların önüne geçilebilmesi için depresyona ya da bunalıma giren kişiler ile intihara meyilli insanların, ruh sağlığı uzmanları tarafından aydınlatılması gerekmektedir.

Kimler intihar eder ve ya kimler intihara meyillidir gibi çalışmalar yapılıp tespit edilen kişilere uzman desteği verilmelidir ve aynı zamanda ara ara uzmanlar tarafından vatandaşlara açıklamalar yapılmalıdır. Bu tür önemli konuları, okullarda, kurumlarda, kuruluş gibi alanlarda seminerler veya konferanslar yapılmalı herkes bu tür konularda bilgilendirilmelidir. Depresyona ve ya bunalıma giren kişilerde mutlaka belirtiler meydana gelir. Bu tür kişilerde, içe kapanma, kimseyle konuşmama, dertlerini kimseye anlatmama, kalabalık ortamlardan uzaklaşma, sürekli yalnız kalma, normal hayatta olan bitenden uzak kalma gibi başlıca belirtiler yer almaktadır. Bu tür belirtilerin yer aldığı kişilerin zaman kaybedilmeden uzmanlarla görüştürülmesi ve uzmanlardan destek alması gerekmektedir. İntihar eden kişiler genelde intiharı seçtikleri zaman kendilerinde bulunan sorun ve ya sıkıntılardan kurtulacaklarını bu tür sorun ve sıkıntılara neden olan kişileri ise, intihar ederek onları cezalandırdıklarını düşünmektedirler. Bu tür olaylar yaşanmadan kimsenin canına bir şey olmadan, erken müdahaleler yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA