Sözlü Açıklaması 'Hepimiz Uluğ Türkistan'ın Parçasıyız'

Kırgızistan’ın Celal-Abad Belediye Başkanı Salaydın Abazov ve belediye bürokratlarından olaşan heyet Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü ziyaret etti. Ziiyarette kardeşlik vurgusu yapıldı ve ilişkilerin gelişmesi için birliktelik mesajları verildi.

Sözlü Açıklaması 'Hepimiz Uluğ Türkistan'ın Parçasıyız'
Kardeş ülkeden gelen heyeti ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirten Başkan Hüseyin Sözlü, “Kardeşlerimizi burada, Türk dünyasının Batı yakasında ağırlamaktan dolayı bahtiyar olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bizim Atayurdumuzdan geliyorsunuz. Biz Türkistan’dan geldiğimiz için ülkemizin adı Türkiye. Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan ve Afganistan’ın bir bölümü Uluğ Türkistan’ın bir parçasıdır. Çin tarafından kalan bölüm Doğu Türkistan’dır. Kırgızistan’dan sonra başlayan yer de Batı Türkistan’dır. Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan isimleri, Türkistan ismini unutturmasın. Hepimiz birlikte Uluğ Türkistan’ın evlatlarıyız. Daha önce Celalabad’da, Suzak’ta, Özgen’de, Balasagun’da, Palas’ta, Bişkek’te ve bu arada ne kadar yer varsa hepsinde bulundum” dedi.

"AYNI MİLLETİN EVLATLARIYIZ"

Kırgızistan’la yakın muhabbet içinde olduklarını belirten Başkan Sözlü, “Oradan gelinlerimiz var. Oraya gidenimiz, oradan gelenimiz hiç eksik değil. Sovyet zamanına göre şimdi çok daha yakınız. Bu münasebetlerin gelişmesi, inkişaf etmesi bizleri çok bahtiyar ediyor. Ümit ediyorum ki bizim çocuklarımız tercümansız anlaşacak. Aramızda Kırgız, Türk, Özbek, Kazak dilleri konuşuldukça birbirimizin lisanlarını anlayacağız. Dillerimiz zenginleşecek ve ortak dil oluşacak. Kırgızca da, Özbek dili de, Türkçe de unutulmayacak, hepsi birbirinden beslenecek. Hepsi de birbirini anlayacak. İnşallah Cenab-ı Allah bizlere bunun gerçekleştiğini gösterecek. Milletimizin işbirliği için sizlerle yakınlaşmaya her zaman hazırız. Aynı milletin evlatlarıyız. Siz Kırgızistan Devleti’nin vatandaşısınız ama Türkiye sizin kardeşlerinizin toprağı olduğu için sizlerin yurdudur. Yurdunuza hoşgeldiniz. Kardeşlerimize evsahipliği yapmak bize şeref verir. Buluşmamız samimi bir buluşmadır, kavuşmadır” diye konuştu.

Celal-Abad Belediye Başkanı Salaydın Abazov da, belediye bürokratları, daire başkanlarıyla birlikte Adana’ya geldiklerini söyledi.

Abazov, “Sizin iyi olduğunuzu gördükçe daha çok seviniyoruz. İçel, Pozantı ve Toroslarda bir kaç yere daha gittik. Sıcak karşılamalardan dolayı çok memnunuz” dedi.

Kaynak: İHA