Adana Tarım Fuarı Açıldı

Adana 9. Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı ile Seracılık, Bahçecilik, Fidancılık, Tohumculuk, Çiçekçilik ve Teknoloji Fuarı açıldı.

Adana Tarım Fuarı Açıldı
TÜYAP Uluslararası Fuar Alanı’nda fuarın açılış konuşmasını yapan TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuarın Türkiye’nin en önemli 3 fuardan biri haline geldiğini kaydetti.

25 bin metrekarelik alanda 223 firmanın fuara katıldığını anlatan Ersözlü, fuarın geçen seneye göre yüzde 13 büyüdüğünü ve yüzde 40’ı bölge dışından 175 bin ziyaretçi beklediklerini ifade etti.

Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç de borsanın hem depolama hem de elektronik alım satım salonlarının yenilendiğini, çalışmaların tamamlandıktan sonrasında şuan 6 milyar lira olan işlem hacminin önümüzdeki yıllarda en az 4-5 katına çıkarılacağını söyledi.

Tarım fuarının her geçen yıl kapasitesinin arttığını dile getiren Bilgiç, bu artış nedeniyle mutlu olduklarını vurguladı.

Adana Valisi Mustafa Büyük ise fuarlar sayesinde devlet kurumları olarak yaptıkları çalışmaları vatandaşlara anlatabildiklerini kaydetti.

Birçok araştırma kurumunun Adana’nın yanı sıra sektörle ilgili uluslararası camiaya hizmet veren çok önemli katkılarda bulunduğunu söyleyerek bu tip organizasyonları çok değerli bulduklarını ve üst düzey katkı sağladıklarını anlattı.

Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Halil Uğur da 2050 yılına kadar dünya nüfusunun artan gıda talebin karşılamak için çiftçilerin 2 kat daha üretim yapması gerektiğine dikkat çekti. Tarımsal mekanizasyona önem verilmesine ve eski klasik yöntemlerin bir kenara atılması gerektiğine vurgu yapan Uğur, üyesi bulunduğu birlik hattında bilgiler de aktardı. Uğur, 2014 yılında 800 milyon dolarlık tarım makinası ihraç ettiğini ve yıl sonu itibarıyla ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 113 olduğunu sözlerine ekledi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise Türkiye’nin ilk fuarının İzmir Fuarı değil, 1924 yılında Adana’da kurulan ‘Beynelmilel Ziraat Sergisi’ olduğunu öne sürdü. Çukurova Fuarcılık A.Ş. katkılarıyla bu fuarı ve detaylarını kitaplaştırdıklarını anlatan Sözlü, 91 yıl önceki fuara 11 ülkeden 46 firmanın katıldığına işaret etti. Gelişimde ivmeyi artırmayı hedeflediklerine vurgu yapan Sözlü, uzun vadede Adana Tarım Fuarı’nı 40 bin metrekare bir alanda gerçekleştirmek istediklerinin altını çizdi. Sözlü, fiziki gelişimi tek başına desteklemeye hazır olduklarını ancak gelirlerin de sadece Adana için değil, Türkiye’nin herhangi bir noktasında fuar ve üretim alanında kendisine yer bulan, Adana’nın sesini duyurmak isteyen herkesi desteklemek için kullanılması gerektiğini dile getirdi.

Adana Tarım İl Müdürü Ahmet Söğüt de Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi’ni (TARBİL) dünyada sadece Türkiye’nin kullandığını ifade etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kırsal kalkınmayı çok önemsediklerini bildiren Söğüt, 2014 yılında hayvansal destekler de dahil tüm tarımsal destek miktarının 317 milyon lira olduğunu kaydetti.

Bakanlığın ‘yüzde 50’si sizden yüzde 50’si bizden’ sloganıyla başlattığı kırsal kalkınma ekonomik projeleri kapsamında Adana’ya yapılan 110 milyon liranın 49.2 milyon lirasının hibe olarak verildiğini hatırlatan Söğüt, bugüne kadar 13 bin 308 projenin bakanlık tarafından gerçekleştirildiğini anlattı. Söğüt, “Söyleyin Allah’ınızı severseniz. Baba oğula verir mi? Kardeş kardeşe verir mi o kadar hibe?” diye konuştu.

Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesini kent protokolü kesti.

Öte yandan fuarda 20 Kasım Cuma, ‘Kadınlar Günü’ olarak belirlendi. Kadın çiftçilere yönelik hazırlanan çeşitli etkinliklerin yanı sıra aynı gün saat 14:00’te ‘Kırsalda Hayatı ve Hayatlarını Aydınlatan Kadınlar’ konulu panel düzenlenecek. Seracılık, Bahçecilik, Fidancılık, Tohumculuk, Çiçekçilik ve Teknoloji Fuarı kapsamında Adana Arı Yetiştiricileri Birliği ile Geleneksel 5. Bal Yarışması da gerçekleştirilecek.

22 Kasım Pazar tarihine kadar açık olacak 9. Adana Tarım ve Sera Bahçe Fuarları kapsamında;

Traktörler, Biçerdöver, Tarımsal Mekanizasyon Ve Teknolojileri, Sera Teknolojileri, Bağcılık Ve Şarapçılık İle İlgili Teknolojiler, Su Ve Sulama Teknolojileri, Zirai İlaçlar, Gübreler, Tohum, Fide, Fidan Ve Bahçecilik, Çiçekçilik Ve İlgili Teknolojiler, Ekolojik Tarım, Agro Bilişim, Hayvancılık, Çiftçilik Ve Seralara Yönelik Ekipmanlar Ve Hizmetler, Canlı Hayvan Yetiştiriliciliği, Su Ürünleri, Süt Ve Süt Ürünleri, Tavukçuluk, Hayvansal Üretim Makineleri, Hayvan Sağlığı Ve Veterinerlik Hizmetleri, İlaçları Ve Ekipmanları, İlgili Yayınlar, Araştırma Enstitüleri, Sera Örtü Ve Ekipmanları, Bahçe Makineleri, Sulama Sistemleri, Isıtma Sistemleri, İlaç Firmaları-Zirai Mücadele, İşleme Teknolojileri, Gübreler, Fidan Ve Fideler, Tohumlar, Kasalama Ve Depolama Sistemleri, Ölçme Ve Kaydetme Cihazları, Bilgisayarlı Kontrol Sistemleri yer alıyor.
Kaynak: İHA