Tiyatro Festivali Etkinliklerle Devam Ediyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun (DBŞT) düzenlediği 3. Amed Tiyatro Festivali, tiyatro oyunları, seminerler, atölyelerle devam ediyor.

Tiyatro Festivali Etkinliklerle Devam Ediyor
Festival programı kapsamında Yönetmen Ghodbedin Sadeghi, “Tiyatronun Halk ile Diyalog Yöntemleri” konulu seminer verdi. Seminere çok sayıdaki kişi katıldı.

Sadeghi, modernitenin topluma uzak kaldığını belirterek, sanat tarihinde sanatın toplum için yapıldığını ancak modern sanatta bunun kişilerle anıldığını söyledi.

Tiyatrocunun hangi topluma sesleneceğini iyi bilmesi gerektiğini ifade eden Sadeghi, seyirciyle ilişkilenmede dört yöntemin varlığını irdeledi. Bu yöntemlerin komedi, duygu, düşünce ve estetik olduğunu söyleyen Sadeghi, tarihten günümüze büyük acılar yaşayan toplumun komediye ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Hobi olarak yapılan sanatın sanat olamayacağını söyleyen Sadeghi, sanatın insanları yorgunluktan ve sıkıntılardan uzaklaştıran bir gücü olduğunu ifade etti.

Nietzsche’nin “Kardeşlerim bizler birbirimizi mutlu edemiyorsak bu en büyük günahtır” sözünü anımsatan Sadeghi, komedinin sadece sanatta değil yaşamın her alanında önemli olduğunu belirtti.

Sadeghi, “Sanat yapamazsanız bile insanları güldürebilmek değerlidir. 2 saat içinde insanları mutlu edenlerin ellerinden öperim. İnsan yaşamını devam ettirebilmek en büyük amacımızdır. Komedi insanlar arasında ciddi bir bağdır. Komediyle tiyatroyu bin yıl savunabilirim. İnsanları 2 dakikada ağlatabilirsiniz; ancak 15 dakikada güldüremezsiniz” dedi.

İkinci yöntemin ise “duygu” olduğunu aktaran Sadeghi, insanların yaşamlarında duygularını tırnak kesimi gibi yitirdiğini dile getirdi. Sadeghi, “Seyirci tiyatro izlerken salonda kendi yaşamını yeniden yaratıyor. Tiyatro bunu yeniden yaşatıyor. Paramız çoğaldığında ve ünlü olduğumuzda alt sınıfları unutuyoruz. Tiyatrodaki en önemli şey bu duyguları diri tutmaktır. Eğer bir oyun insanlar üzerinde duygusal bir etki yaratmıyorsa o oyun iyi bir oyun değildir. Yazarı, yönetmeni, oyuncuları meseleyi anlamıyorsa sanatçı değildir. Kesinlikle duygusal bir etki yaratmalıdır” diye konuştu.

“SİNEMA VE TİYATRO EKSİKLİĞİ GİDEREBİLİR”

Sadeghi, üçüncü yöntemin “düşünce” olduğunu söyleyerek, tiyatronun yaratıldığı ilk günden beri Brecht, Goethe, Camus gibi düşün adamlarıyla anıldığını belirtti.

İnsanların tiyatro eğitimi alması veya büyük kütüphanelere gitmesinin çok mümkün olmadığını anımsatan Sadeghi, tiyatro ve sinemanın bu eksikliği giderebileceğini vurguladı. Dördüncü yöntemin de “estetik” olduğunu dile getiren Sadeghi, bazı oyunların içeriği çok güçlü olmasa da teknik açıdan büyüklüğünün önemli olduğunu söyledi.

Sadeghi, “Bir kemer bile almak istediğinizde en güzelini alırsınız” dedi.

Kaynak: İHA