İran'ın Esed Rejimine Desteği

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'le iki yıl önce yapılan görüşmede ailesinin İran'a gelmesi önerisinde bulunuldu ancak Esed bu teklifi kabul etmedi" dedi.

Merkezi İran'ın başkenti Tahran'da bulunan Tabnak haber sitesine göre, başkent Tahran'daki Şerif Üniversitesi'nde düzenlenen bir konferansta konuşan Abdullahiyan, "Ülkesinin iki sene önce Beşşar Esed'e ailesini İran'a göndermesi önerisinde bulunduklarını ancak Esed'in bu öneriyi kabul etmediğini" iddia etti.

Abdullahiyan, "Esed'in İran'ın teklifini, Ben ömrümün son anına kadar ülkemde kalacağım ve eşim de şehitlerin aileleriyle ilgilenmekle sorumlu. Bu yüzden ülkeden ayrılmayacağız şeklinde cevapladığını" ileri sürdü.

- "Geçen beş yılda en ağır bedelleri Suriye'de ödedik"

"Suriye'de 5 yıldır devam eden iç savaş süresince Esed yönetiminin ayakta kalması için en büyük desteği kendilerinin verdiğini" belirten Abdullahiyan, "Geçen beş yılda en ağır bedelleri Suriye'de ödedik. En iyi kuvvetlerimizi kaybettik. Eğer Suriye ordusu ve halkına verdiğimiz danışmanlık desteği olmasaydı (rejim) iki üç yılda düşecekti" değerlendirmesinde bulundu.

Viyana'da yapılan Suriye görüşmelerine de değinen Abdullahiyan, "Bu müzakerelerde, Devrim Rehberi (Ayetullah Ali Hamaney) tarafından ortaya konulan kırmızı çizgilere riayet ederek en iyi siyasi kazanımı elde etmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

-İran, Esed rejimi saflarında 8 generalini kaybetti

Suriye'de 15 Mart 2011'de başlayan barışçıl gösterileri bastırmak için Esed güçlerinin şiddete başvurması ve kitlesel ölümlerin yaşanması üzerine Ağustos 2011'de muhalifler silahlı direnişe başlamıştı.

Esed güçlerinin muhaliflere karşı zayıfladığı bölgelerde Tahran rejimine bağlı İran Devrim Muhafızları ve Lübnan Hizbullah örgütü militanları savaşıyor. General Kasım Süleymani komutasında Esed saflarında savaşan İran güçleri, zaman zaman muhaliflere karşı Şam rejimi adına ateşkes görüşmelerini de yürütüyor.

İç savaşa dönüşen olaylarda Suriye'de Beşşar Esed yönetimini destekleyen İran rejimi, bu ülkedeki iç savaşa gönderdiği askeri güçlerde önemli kayıplar veriyor. Tahran yönetimi Suriye'deki çatışmalarda 8 generalini kaybetti. Geçtiğimiz aydan bu yana İran destekli Hizbullah'ın da 2 üst düzey saha komutanı öldürüldü.

Kaynak: AA