Bulgaristan'da ATAKA Partisi Lideri Gözaltında

Aşırı sağcı ATAKA Partisi'nin Başkanı Siderov ile milletvekili Çukolov'un, "toplumsal huzura meydan okumak ve asayiş sorunları yaratmak" iddiasıyla gözaltına alındı

SOFYA - Bulgaristan'da aşırı sağcı ATAKA (Atak) Partisi'nin lideri Volen Siderov ile milletvekillerinden Desislav Çukolov, başsavcılığın talebi üzerine gözaltına alındı.

Sofya'daki Ulusal Tiyatro ve Sinemacılık Akademisi'ndeki (NATFİZ) öğrencilere şiddet uygulayan Siderov ve Çukolov, başsavcılığın talebi üzerine Ulusal Soruşturma Dairesine ifadeye götürüldü.

Dokunulmazlıkları daha önce parlamento tarafından kaldırılan milletvekilleri, "toplumsal huzura meydan okumak ve asayiş sorunları yaratmak" gerekçesiyle 72 saatliğine gözaltına alındı.

Karara tepki gösteren Siderov, siyasi baskıya maruz kaldığını öne sürerek, süresiz ölüm orucu başlattı.

Siderov, Başbakan Boyko Borisov'un diktatör olduğunu öne sürdü.

Siderov ve Çukolov'un sorgusu sürerken, partililer hükümet aleyhine sloganlar attılar ve 2 aşırı sağcının "kahraman" olduğunu iddia ettiler.

Aşırı sağcı 2 milletvekilinin, ifadeye götürülmesi sırasında polis ekipleri, yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Siderov ve Çukolov hakkındaki kararın, cuma günü verilmesi bekleniyor.

Ülkede yerel seçimlerin yapıldığı 25 Ekim akşamı NATFİZ'e kalabalık bir grupla gelen Siderov ve Çukolov, uyuşturucu kullanıldığını iddia ederek, gençleri tartaklamıştı. İçişleri Bakanı Rumyana Bıçvarova olaya bizzat müdahale etmişti.

Bulgaristan'ın demokrasiye geçtiği 1989'dan beri ikinci kez milletvekilleri hakkında gözaltı kararı uygulanıyor. Eski Başbakanlardan Andrey Lukanov, 1992'de devlet fonlarından yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla 40 gün gözaltında kalmıştı.
Kaynak: AA