5. Mersin İş Ve Kariyer Fuarı Başladı

İçel Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen İçel İş ve Kariyer Fuarı başladı. İş arayanlarla marka firmaları buluşturan ve iki gün sürecek fuarda bu yıl 90 firma stant açarken, iş arayanların fuara ilgisi de yoğun oldu.

5. Mersin İş Ve Kariyer Fuarı Başladı
İçel İŞKUR’un, İçel Valiliği himayesinde, başta İçel Büyükşehir Belediyesi ve 3 üniversite olmak üzere birçok kurumla işbirliğinde düzenlediği 5. İş ve kariyer Fuarı, bu yıl “İş’te İş” ve “İş Arayanlarla Marka Firmalar Buluşuyor” sloganlarıyla Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı.

İş arayanlarla öğrencilere iş fırsatları, firmalarla birebir iletişim, staj ve meslek edindirme olanakları sunan fuar kapsamında, İçel ve diğer kentlerin marka firmaları tarafından Kongre Sarayı’nın bahçesine kurulan stantlara, iş arayanların yoğun ilgisi oldu. Stantlarda, özellikle çok sayıda gencin iş için form doldurması dikkat çekerken, firma temsilcileri de kurumlarını tanıttı.

5. İş ve Kariyer Fuarı’nın açılış töreni ise salonda gerçekleştirildi.

Törene, İçel Vali Vekili Süleyman Deniz, İçel Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Kerim Tufan, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, İçel Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ile İçel iş dünyasının temsilcileri, iş arayanlar, meslek lisesi ve üniversite öğrencileri katıldı.

“BU FUARIN AMACINA HEP BİRLİKTE EL ELE VEREREK ULAŞACAĞIZ”

Açılışta konuşan Vali Vekili Deniz, insanın mutlu yaşamasının ihtiyaçlarının karşılanmasıyla mümkün olduğunu söyledi.

İhtiyaçlarının karşılanması için ise insanın yetenekleri doğrultusunda hoşnutlukla çalışabileceği ve bu çalışma karşılığı alacağı ücretle veya kendi işinde kazanacağı parayla gereksinimlerini karşılayacağı bir işi olması gerektiğini vurgulayan Deniz, “Ekonomik ve sosyal yaşamın iş olmaksızın düşünülmesi mümkün değildir. İş, bir yandan çalışan insanın yaşam biçimini, toplum içindeki konumunu belirlerken, diğer yandan insanın kendisiyle kendisine bağımlı olanların yaşamlarını sürdürmeleri ve gelişmelerine olanak sağlamaktadır. Sosyal devletin en önemli görevlerinden biri, bireylerin çalışma haklarını gerçekleştirmeleri için gerekli koşulları sağlamasıdır. Bu fuarın temel amacı, iş arzı ve iş talebi taraflarını buluşturmak, sektörler hakkında bilgi vermek, girişimcilik ve mesleki eğitim kurslarından yararlanma konularında bilgi vermek, işbaşı eğitimi, staj programlarından yararlanmak ve bilgi almak, firmalara iş başvurusu yapmayı sağlama imkanı veriyor. İnşallah bu amaca hep birlikte el ele vererek ulaşacağız” dedi.

“İŞKUR, TÜRKİYE GENELİNDE İLK 10 AYDA 750 BİN İNSANIN İŞGÜCÜ PİYASASININ AKTİF ELEMANI OLMASINA KATKI SUNDU”

İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Uzunkaya ise İŞKUR’un, Türkiye’nin istihdam politikalarının oluşturulmasında ve uygulanmasında en aktif rolü oynadığının altını çizdi. Bu fuarın kamuoyunda gerçek manada anlaşılması ve hedef kitleye ulaşılabilmesi, farkındalığın oluşturulabilmesi için tüm kitlelerin ve toplumun bu bireylerden haberdar olması gerektiğini ifade eden Uzunkaya, “İŞKUR’un hizmet sunmaya çalıştığı alan 78 milyonu, İçel ölçeğinde de 1 milyon 800 bin insanı yakından ilgilendiren aktiviteleri gerçekleştirmektedir. 2000’li yılların başında İŞKUR Türkiye çapında yalnızca binlerle, on binlerle ifade edilen insanı işe yerleştirirken, bugün İçel’de yıl sonu itibariyle 20 binin üzerinde insanın iş sahibi olmasına aracılık yapmakta. Türkiye genelinde de ilk 10 ay itibariyle 750 bin insanımızın iş gücü piyasasının aktif, üretken elemanları olmasına katkı sunmuştur. Bu başarı tüm ülkemizin kıymetlerinin başarısıdır. Elbette tüm bunları söylerken Türkiye’nin istihdam veya işsizlik sorununun çözüldüğünü iddia etmek mümkün değil. Yeryüzünde böyle ülke yok. Asıl olan, her geçen gün Türkiye’de iş gücüne katılmak isteyen birey sayısı artıyor, istihdam sayısı artıyor, nitelikli iş gücü artıyor. Bir taraftan 3 milyona varan işsizden, diğer yandan 2 milyon iş talep eden Türkiye’den bahsediyoruz. İçel’de 18 bin insanı yerleştirdik ama talep 30 binin üzerinde. Mesele, işveren kendi aradığı nitelikte eleman istiyor. İŞKUR da burada devreye giriyor, iş başı eğitim, girişimcilik eğitimleriyle bu vasıfları kazandırmaya çalışıyor. 6 bin civarında arkadaş İçel’de bu yıl eğitimlerimizden yararlandı. Bu eğitimlere katılanlar iş bulmakta zorlanmıyor. Türkiye’de işsizlik değil, nitelikli iş gücü sorunu var” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Tufan da 5 yıl önceki ilk fuara sadece 30 kurum katılırken, bugün 90’ın üzerinde kurumun iş arayanların İçel’in hizmetinde olduğunu dile getirdi. Genel Müdür Yardımcısı Uzunkaya’nın “Türkiye’de işsizlik değil, nitelikli iş gücü sorunu var” görüşüne katılmadığını belirten Tufan, “Genel Müdür Yardımcımız her ne kadar ‘işsizlik sorunu yoktur, vasıflı işçi sorunu vardır’ dediyse de gerçekler öyle değil maalesef. Bu salonun telaşı, yoğunluğu öyle olmadığını gösteriyor. İçel’de, işsizlik konusunda Türkiye ortalamasının 2 katı sorun var” ifadelerini kullandı.

“MERSİN’DE 17 BİN 337 KİŞİYİ İŞE YERLEŞTİRDİK”

Fuara ev sahipliği yapan İçel İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu da konuşmasında, “Herkesin iş bulamadığı, üretim sürecinde değerlendirilemediği, insan gücü kaynakları etkin kullanılmadığında ortaya çıkacak refah kaybı işsizliğin sadece bir bölümünü oluşturuyor. Daha büyük boyut, işsiz kalan kişilerde yaratılan korku, fiziksel ve ruhsal sağlığın bozulması, ümitsizlik, yoksulluk, dışlanmışlık ve toplumsal dayanışmanın bozulmasına neden olmakta. İçel İŞKUR olarak işsizlikle mücadele ederken, son dönemlerde iş arayanlara mesleki denetim fırsatı sunan işbaşı eğitim programlarıyla iş dünyasıyla işbirliği yapıp 3 bin kişiyi işbaşı eğitimden faydalandırdık. Uygulamalı girişimcilik programıyla KOSGEB gibi kuruluşlarla işbirliği yapıp bin 100 kişiye 2015’te eğitim verdik. İş ve meslek danışmanlığı hizmeti de verdik. Bu kapsamda 81 bin 729 danışmanlık hizmeti verildi.

İçel’de 17 bin 337 kişiyi işe yerleştirdik” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından “İstihdamın Enleri” ödül töreni gerçekleştirildi.

Vali Vekili Deniz, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Uzunkaya ve Başkan Vekili Tufan, İçel İŞKUR programları kapsamında en fazla istihdam sağlayan DİA Altyapı İnşaat Hizmetleri, 2015 yılı işbaşı eğitim programından en fazla yararlanan Arbel A.Ş. ve EnerjiSA temsilcilerine ödüllerini verdi. Ödül takdiminin ardından protokol üyeleri kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi.
Kaynak: İHA