Uludağ Üniversitesinde Bitki Çayı Çalışması

BURSA - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde 3 yıldır yürütülen doktora çalışması ile aktar ya da marketlerden alınarak evde demlenen bitki çaylarının riskinin sıfıra indirilmesi hedefleniyor.

UÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, yaptığı açıklamada, her bitkinin demleme yönteminin farklı olduğunu belirterek, en sağlıklı demleme şeklini belirlemek için çalışma yürüttüklerini aktardı.

Hatalı demleme türlerinden kaynaklanan sağlık sorunlarının oluşabileceğine dikkati çeken Çopur, şunları kaydetti:

"Demlerden yapılan hatalar bu bitkilerden beklenen faydanın asgariye inmesine, hatta zaman zaman çeşitli sağlık problemlerinin çıkmasına sebebiyet veriyor. Ihlamur, adaçayı, ekinezya, mate gibi bitkilerden, sakaroz olarak bilinen toz şekerle içecekler yaptık. Şekeri tercih etmeyenler için ise düşük kalorili şeker kullandık. Bunların haricinde ise gazlı ve mineralli içecekler de hazırladık. Bunları soğuk olarak tüketmek mümkün olduğu gibi, arzu edenler cezvede ısıtarak sıcak olarak içebilir. Ürünü önümüzdeki haftalarda öğrenci ve personele satacağız. Ancak içecek sektöründeki müteşebbisleri de bu ürünle ilgilenmeye bekliyoruz. Çünkü ürünün maliyeti çok düşük olduğu gibi katma değeri yüksek yeni bir içecek. Ayrıca çiftçilerimize de yeni bir gelir oluşturacak."

Projede görevli Doç. Dr. Canan Ece Tamer ise çeşitli bitkilerin ekstralarıyla hazırlanmış bu içeceğin yurt dışı muadilleri ve yurt içi piyasa şartları araştırıldığını, iki yıl süren bir çalışma sonrasında patent aldıklarını ifade etti.

Kaynak: AA