TEOG'da 200 Bin Öğretmen Görev Yapacak

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 25 ve 26 Kasım'da 8. sınıf öğrencilerinin gireceği merkezi ortak sınavlarda 200 bin öğretmen görev yapacak.

Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri süresinde modüle işlenen 1 öğrenci hastanede, 1 öğrenci cezaevinde, 152 öğrenci evde, 9 bin 317 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alınacak.

AA muhabirinin Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, merkezi ortak sınavlara 1 milyon 174 bin 427 öğrenci girecek. Öğrenciler, yurt içinde 970 merkezde, 16 bin 237 okulda, 91 bin 349 salonda, yurt dışında ise 7 ülkede, 14 merkezde, 22 okulda sınava katılacak.

Sınavda, yaklaşık 200 bin öğretmen görevlendirilecek.

Ortak sınavların birinci dönem sınavları, 25 ve 26 Kasım'da yapılacak. Sınav, yurt içi ve yurt dışındaki merkezlerde her iki gün yapılacak oturum için 09.00, 10.10 ve 11.20'de başlayacak. Teneffüs araları 20 dakika olacak. Sınav uygulaması tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek.

Öğrenciler, 25 Kasım Çarşamba günü yapılacak birinci oturumda, Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, 26 Kasım Perşembe günkü ikinci oturumda ise fen ve teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecek.

Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılacak. Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava alınacak.

- Özel gereksinimini belgeleyenler ve mazeretliler

Sınavdan önce özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri süresi içinde modüle işlenen 1 öğrenci hastanede, 152 öğrenci evde, 9 bin 317 öğrenci tek kişilik sınıfta ve 1 öğrenci cezaevinde sınava alınacak.

Ortak sınavlara, 172 görme engelli ve 400 az gören ile bin 125 işitme, 5 bin 690 zihinsel ve bin 141 ortopedik engellinin yanı sıra 215 süreğen hastalığı bulunan öğrenci katılacak.

Bunların dışında herhangi nedenden mazereti oluşan öğrencilerle ilgili tedbirler valiliklerce alınacak, durumlar tutanakla tespit edilip bakanlığa bildirilecek. Az gören öğrenciler ve görme engelli öğrenciler için var olan sorular, içerik ve biçim açısından düzenlendi.

Ortak sınavlara hazırlık aşamalarında, Türkiye'nin çeşitli okullarından 83 öğretmen davet edilerek 4 bin 500 soru hazırlandı. Sorular, Soru Oluşturma ve Geliştirme Dairesinde çalışan, branşlarında her biri soru yazma alanında uzmanlaşmış 25 öğretmen, 22 ölçme değerlendirme ve alan uzmanı akademisyen tarafından redakte edildi.

Bu yıl ilk kez Ermeni okullarında eğitim gören 218 öğrenciye, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanan müfredat ve kazanımlar kapsamında kendi din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden sınav yapılacak. 42 öğrenci de Musevilere yönelik ayrı bir müfredat içinde din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından sınava girecek. 572 öğrenci ise din kültürü ve ahlak bilgisi testinden muaf tutulacak.

İngilizce testini yurt içinde 1 milyon 153 bin 995, yurt dışında 860 öğrenci, Fransızca testini 383 öğrenci, Almanca testini 369 öğrenci, İtalyanca testini de 11 öğrenci yanıtlayacak.

- 24 saat esaslı silahlı nöbet tutulacak

Baskı sürecinde kapalı dönem çalışmasına katılan 60 personel, sağlık kontrollerinden geçirildikten sonra 20 Ekim-26 Kasım'da kapalı devre çalışmasına alındı.

Ortak sınavın iş ve işlemlerinin yürütüldüğü Gölbaşı Ballıkpınar Kampüsü'nde, Gölbaşı İlçe Jandarma Komutanlığı ile yapılan protokolle güvenlik tedbirleri artırıldı. Bu kapsamda, sınav evrakının basım aşaması olan kapalı devre süresince 24 saat esaslı silahlı nöbetçi uygulamasına geçildi.

Sınav evrakının sevkiyatında kullanılan kamyonların kapıları ve sınav merkezlerindeki sınav kutuları muhafaza odalarının güvenliği, özel kilit sistemi ve emniyet ile jandarma güçlerinin 24 saat esasına dayalı nöbet tutmasıyla sağlanacak.

Sınav evrakının sınav merkezine güvenli dönüşü için de gerekli tedbirler alınacak. Tüm araçlar gidiş ve dönüşlerinde GPS ile sürekli takip edilecek.

Bu yıl, her yazılı dersin sınavında kullanılacak öğrenci yoklama listesi, salon oturma düzeni planı ve tutanak tek evrak olarak düzenlendi. Öğretmen sınava girmeyen öğrencinin durumunu, adının karşısına kodlayarak belirtecek.

- Öğretmenler, cep telefonuyla salonlara girmeyecek

Öte yandan, bakanlığın illere gönderdiği genelgeye göre, salon görevlileri, sınav salonlarında gazete, kitap okumayacak, öğrencilerin dikkatini dağıtacak şekilde ve gerekmedikçe konuşmayacak. Sınav süresince topuklu ayakkabı giyilmeyecek ve cep telefonu gibi cihazlarla sınav salonuna gelinmeyecek.

Kaynak: AA