Son 15 Yılın En Güçlü El Nino'su

CENEVRE - Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), son 15 yılın en güçlü, son elli yılın ise en güçlü üç El Nino doğa olayından birinin yaşandığını açıkladı.

Örgütten yapılan açıklamaya göre, aşırı hava olaylarına neden olan bu küresel okyanus ve atmosfer olayının yıl sonunda etkisini artırması bekleniyor.

Deniz yüzeyi sıcaklığı ortalamasının orta ve doğu tropikal Pasifik Okyanusu’nda iki derecenin üzerinde olacağı belirtilen açıklamada, mart ayında başlayan El Nino'nun son 15 yılın en güçlüsü ve son elli yılın en güçlü üç doğa olayından biri olduğu ifade edildi.

DMÖ'ye göre El Nino, genelde ekim ve ocak ayları arasında etkisini artırıyor, yılın ilk çeyreğinde etkili olmaya devam ediyor ve daha sonra etkisi giderek azalıyor.

El Nino, yarattığı ısıtıcı etki nedeniyle kasırgalara, şiddetli yağışlara, taşkınlara, kuraklıklara, yangınlara ve tarımsal ürün kayıplarına yol açıyor, bütün bunların sonucu olarak da salgın hastalıklar artabiliyor ve çok sayıda ölüm yaşanabiliyor.

-Mercanlar tehlike altında

Örgüte göre, El Nino etkisi altındaki Pasifik Okyanusu'nda suların ısınması, mercanların beyazlamasına neden oluyor. Pasifik'te başlayan ve Hint Okyanusu'ndaki mercanların da çoğunun beyazlamasın nedenlerinden biri olan El Nino, ABD'deki mercanları da tehdit ediyor.

Önceki günlerde tarihin en güçlü kasırgalarından biri olan ve Meksika'yi vuran Patrica kasırgasında da etkili olan El Nino, Güneydoğu Asya ve Güney Afrika'da kuraklığa yol açabiliyor.

Kaynak: AA