Soma İçin Tarihi Gün

Soma Organize Sanayi Bölgesi’nin kaderini belirleyecek olan ilk müteşebbis heyeti toplantısı Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ın başkanlığında gerçekleştirildi.

Soma İçin Tarihi Gün
Soma Kaymakamlığında gerçekleştirilen toplantıda Soma Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Belediye Başkanı Hasan Ergene, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Işık, ELİ Müessesesi Müdürü Hakkı Duran, AK Parti Soma İlçe Başkanı Şeref Kavruk, Manisa Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Erbil Kamış, belediye meclis üyeleri ve TKİ ve EÜAŞ yetkilileri hazır bulundu.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı öncesinde açıklama yapan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, "13 Kasım 2015 Soma için tarihi bir gün. Yıllarca süren Organize Sanayi Bölgesi kurma çabasını nihayet ilk müteşebbis heyet toplantısı yapma aşamasına gelmesi çok önemli. Önümüzde neler olacağını konuşacağız, tartışacağız. Soma tek boyutlu bir ekonomiye sahip o da madencilik. Soma’da ekonomisinin çeşitlenmesi gerekiyor. 100 bini aşan nüfusuyla Soma artık ilçe olmanın ötesinde bir yer. Dolayısıyla Organize Sanayi bölgesi Soma için çok önemli. Soma’daki işgücü muhtemel sanayi tesisleri için de büyük bir şans. Buraya gelecek sanayiciler de Soma için bir şans olacak. Tabi ki madenlerimiz çalışacak, işlemeye devam edecek. Soma’da meydana gelen büyük maden kazasından sonra madencilik standartlarının geliştirilmesi çağdaş madencilik nerede nasıl oluyorsa biz de onu yaparak burada madenciliğe devam edeceğiz. Soma’da yaşayan insanlar için Madencilik tek yol olmayacak. Bu şekilde alternatif alanlar da oluşturmaya çalışıyoruz. Kaldı ki Soma’da bugün yaptığımız ilk toplantıyla startını verdiğimiz olay sadece bir organize sanayi bölgesinden ziyade daha öte bir anlam ifade ediyor. Henüz Soma’da bunun etkilerini göremiyoruz ancak Soma bölgede şekillenen önemli altyapı yatırımların kavşağı konumunda. Gerek hemen yanımızdaki Çandarlı gerekse İstanbul’dan İzmir’e devem eden otoyol çalışması, hızlı tren hatlarında Soma’nın yer alması Soma’yı ister istemez bir lojistik merkez haline dönüştürüyor. Gelecekte şekillenecek bu altyapı çalışmalarının getireceği gelişmeleri öngörerek biz mevcut OSB’ye bu anlayışla başlıyoruz. Belki mevcut OSB alanını çok çok daha büyütmek zorunda kalacağız. Ayrıca hemen Organize Sanayi bölgemizin yanı başında da bir lojistik bölge oluşturma çabası içerisindeyiz. Soma bugün tek boyutlu bir ekonomiye sahip büyük bir ilçe olarak gözüküyor olabilir, ama orta vadede Soma bölgenin en önemli lojistik ve ticaret merkezi haline geleceği beklentisi ile işe başlıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun." dedi.

ERGENE, "KAMULAŞTIRMA BAŞLIYOR"

Toplantıyı değerlendiren Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene ise şunları söyledi: "Toplantıda görev dağılımı yapıldı. Müteşebbis heyette yer alan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ) 5’er milyon lira parayı hesaba yatıracak. Pazartesi ya da Salı günü bu iki kurum muhtemelen bu miktarı yatıracak. Bu paralar kasaya girdikten sonra da kamulaştırma yapılmaya başlanacak. Biz zaten kamulaştırmayla ilgili arazilerin kıymet takdirlerini hesaplatmıştık. Paraları ödeyip tapuları alacağız ve iş bitecek. Bundan sonra da talipli olan firmalara yer tahsisleri yapılacak."

Soma Organize Sanayi Bölgesinin İlk müteşebbis heyeti toplantısında Soma Organize Sanayi Bölgesi’nin yönetim kurulu da belirlendi. Yönetim kurulu şu şekilde oluştu: Yönetim Kurulu Başkanı Soma Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Başkan Vekili Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Mehmet Yeşil, Üyeler SEAŞ’tan İrfan Yılmaz, ELİ Müessesesi Müdürü Hakkı Duran ve Soma Belediyesi adına AK Parti İlçe Başkanı Şeref Kavruk.
Kaynak: İHA