Harmankaya Kanyonu'nda 'Çevre' Eylemi

Bilecik'teki kanyonun, mermer ocakları nedeniyle tahribata uğradığını iddia eden vatandaşlar ve dağcılar, eylem yaptı

Bilecik'in Yenipazar ile İnhisar ilçelerindeki mermer ocaklarının Harmankaya Kanyonu'na zarar verdiğini öne süren vatandaşlar ve dağcılar, eylem yaptı.

Harmanköy ve Çevresi Kültür ve Turizm Derneği, Klos ile Kartal Dağcılık kulüpleri üyeleri ve vatandaşlar, Yenipazar merkezinde toplandı.

Mermer ocaklarının Harmankaya Kanyonu'nda tahribata yol açtığını iddia eden gruptakiler, dövizlerle yürüdü. Eylem, Kavacık köyü yakınlarındaki mermer ocaklarına kadar devam etti.

Grup adına açıklama yapan Dernek Başkanı Sezgin Sarıkaya, en büyük sıkıntılarının, ekim veya kasımda süresi sona erdikten sonra 10 yıl daha ruhsat alan taş ocakları olduğunu belirtti.

Sarıkaya, yöre halkı ve İstanbul'dan gelen dağcıların, Harmankaya'yı sonuna kadar savunacağını dile getirdi.

Yaklaşık 5 yıldır İstanbul'dan kanyona geldiklerini ifade eden Sarıkaya, şöyle konuştu:

"Kanyon, doğa sporcuları açısından, kaya tırmanışı, kanyon geçişi, yamaç paraşütü, trekking, kampçılık anlamında birçok alanı kapsıyor. Hepsini kucaklayan başka bir yer yok. Burası bizim için altın değerinde. Harmankaya Kanyonu'nun tam kalbine taş ve mermer ocağı yerleşmiş, atıkları doğaya, köylülerin tarlalarına, bahçelerine, sularına karışıyor. Ciddi şekilde de insan sağlığını etkiliyor. Bölgeye 'sit alanı, milli park' adı verilmesine rağmen halen taş ocakları çalışıyor."

Grup, açıklamanın ardından tırmanış yaptı.
Kaynak: AA