Akrabaların 90 Yıllık Hasreti Bitti

SEMRA ORKAN - Romanya Türk Birliği Galati Şubesi Başkanı Gülten Abdula, Rizeli Hızır Kabil'in, 90 yıl önce Romanya'ya göç eden akrabalarını bulmak için Bükreş Büyükelçiliği'ne gönderdiği mail sayesinde tesadüfen Türkiye'deki akrabalarına kavuştu.

Rize'nin günümüzdeki adı Yiğitler olan Tekke köyünde yaşayan ve gemilerde çalışan Ömer Kabil, 1925'te Romanya'nın Kalas Şehri'nin (Galati) Sulina kasabasına göç etti. Burada bir Türk kızıyla evlenen Ömer Kabil, bir daha anavatanına dönmedi.

Ömer Kabil'in Rize'de kalan kardeşi Ali Kabil'in torunu Hızır Kabil, yıllarca ulaşmak istediği dedesinin akrabalarının halen hayatta olduğunu öğrendi. Hızır Kabil, 1983'te, yolu Romanya'ya düşen bir arkadaşının, "Romanya'da bana yardımcı olan bir kadın, dedesinin Rizeli Kabil ailesinden olduğunu söyledi. Senin akraban olabilir mi?" demesi üzerine dedesinin akrabalarının hayatta olduğunu anladı. Kabil, o dönem maddi imkansızlıkları nedeniyle Romanya'ya gidip, akrabalarını araştıramadı.

Akrabalarını bulma ümidini yitirmeyen Hızır Kabil, emekli olduktan sonra mail yoluyla Türkiye'nin Bükreş Büyükelçiliği ile irtibata geçti. Büyükelçilik ise Kabil'in mailini, Romanya Türk Birliği Galati Şubesi Başkanlığı'nı yürüten ve ülkede adeta "fahri Türk konsolosu" gibi çalışan 69 yaşındaki Gülten Abdula'ya yönlendirdi.

- İstanbul'da buluştular

Abdula, Hızır Kabil'in mailinde söz ettiği akrabasının kendisi olduğunu anlayınca hem şaşırdı hem de mutlu oldu. Kabil'in mailine yanıt veren Abdula, İstanbul'da görüşme istediğini aktardı.

Bunun üzerine İstanbul'a gelen Abdula, Hızır Kabil'in de aralarında bulunduğu akrabalarıyla buluştu. İstanbul'u gezen ve hasret gideren akrabalar, İstinye'deki Yiğitler Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği'nde Anadolu Ajansı'na kavuşmanın öyküsünü anlattı.

Romanya'da uzun yıllar öğretmenlik yaptıktan sonra kendisini Türk kültürüne adayan ve Romanya Türk Birliği Galati Şubesi Başkanlığı'nı yürüten Gülten Abdula, tesadüf sonucu Rizeli akrabalarıyla bir araya geldiği için büyük mutluluk yaşadığını ifade etti.

Abdula, her şeyin Balkanlarda büyük dedesinin izini süren Hızır Kabil'in gayreti ile başladığını belirterek, şunları söyledi:

"Hızır Bey, Rize'nin Tekke köyünde yaşayan Kabil sülalesinin bir ferdi. Hızır Bey'in bir arkadaşı 1983'te Romanya'ya tatile gelmiş. Bir mağazada alışveriş yaparken kendisine rastladım. Türkçe konuşarak bir şeyler anlatmaya çalışıyor ama satıcıyla anlaşamıyorlardı. Ben de araya girdim, yardımcı oldum. Türk olduğumu anlayınca nereli olduğumu sordu. Dedemin, zamanında Rize'nin Tekke köyünden Romanya'ya göç ettiğini söyledim. Hızır Bey'in arkadaşı Türkiye'ye dönünce kendisine benden bahsederek, 'Romanya'da akrabalarını buldum' demiş. O günden sonra bize ulaşmak isteyen Hızır Bey, Türkiye'nin Bükreş Büyükelçiliği'ne mail yazarak, yardım istemiş. Onlar da Romanya Türk Birliği Galati Şubesi Başkanı olduğum için benim iletişim bilgilerimi kendisine vermiş. Bir gün Hızır Bey'den mail aldım. Kendisini, köyünü ve sülalesini anlatıyordu. Bir baktım ki, 90 yıl önce Türkiye'den gelen Ömer dedem ile onun Rize'de kalan Ali dedesi kardeş. Böylece Türkiye'deki büyük sülalemin bir ferdi ile yıllar sonra tanışma imkanı buldum."

- "Kısmet bugüneymiş"

Hızır Kabil ise yıllar sonra akrabasını bulduğu için sevinçli olduğunu belirterek, "Gülten Hanım'a 1983 yılında da ulaşmak istedim ama durumumuz buna müsait değildi. O dönemde hem çalışıyordum hem de teknoloji bu kadar ileri seviyede değildi. Kısmet bugüneymiş. Şimdilik sadece Gülten Hanım ve ben bir araya geldik ama bundan sonra Kabil sülalesi olarak Gülten Hanım'a ve çocuklarına kardeşliğimizi sunacağız" dedi.

- Türkiye'nin fahri kültür elçisi

Gülten Abdula, Romanya'nın Galati, Türk tarihinde bilinen ismiyle Kalas vilayetinde 1946'da doğduğunu, Pedagoji Enstitüsü Romen Edebiyatı Bölümü'nden mezun olduktan sonra 1989'a kadar Romen Edebiyatı öğretmeni olarak görev yaptığını söyledi.

Abdula, 1990'dan itibaren Romanya'da Türk kültürüne hizmet vermeye başladığını bu amaçla, Romanya Türk Birliği Galati Şubesi Başkanı olarak görev yaptığını ve merkezin çıkardığı Hakses gazetesinin kültür sayfasını hazırladığını anlattı.

Fikir, kültür, sanat ve düşünce dergisi "Tuna Mektupları"nı 2000'den itibaren aylık olarak çıkardığını dile getiren Abdula, Türk ve Romen kültürlerinin birbirlerini tanıması için kitap çevirileri de yaptığını kaydetti.

Romence'ye çevirdiği kitapları arasında "Mahmut'un Pabuçları", "Atatürk Bizimle", "Değerli Günler İçin Şiirler", "Ramazan Yemekleri", "En Seçkin İlahiler", "Hz. Mevlana", "Mevlana-Dünya Düşünürü", "85. Zafer Bayramı", "Sarı Saltuk Dede" ve İsmet Binark'ın "Arşiv Belgelerinde Ermeni Soykırımı"nın yer aldığını belirten Abdula, en son  Çanakkale'nin 100. yıl dönümünde "Çanakkale Ruhu Ebediyen Yaşayacak" özel sayısını çıkardığını dile getirdi.

Romanya'da Anadolu, Kırım, Tatar ve Türk Cumhuriyetlerinden gelen yaklaşık 70 bin Türk yaşadığını anlatan Abdula, şu bilgileri verdi:

"Romanya'daki Türkler hiçbir zaman Türkiye ile olan bağlarını koparmadı. Türkçe konuşmakta sıkıntı çeken gençler için Türkçe kursu açtık. Her ay düzenli etkinlik düzenliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin dini ve resmi bayramlarını 1990'dan itibaren görkemli şekilde kutluyoruz. Bu etkinlikleri düzenlemedeki asıl amaç; Türklere gelenek göreneklerini unutturmamak. Romenlere de Türk kültürünü yakından tanıtmaya çalışıyoruz. Romanya'da Türk kültürel varlıklarını canlandırma ve koruma mücadelesi veriyoruz."

Kaynak: AA