Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, Tohum Takas Şenliği'nde

Şile’de bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Tohum Takas Şenliği’ne Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi de katıldı. Renkli görüntülere sahne olan şenlikte Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde görevli Uzman Biyolog Tuğçe Ağba, "Bitkinin neslini devam ettirebilmesi ve biyo çeşitliliğin devam edebilmesi için tohumlara çok ihtiyacımız var" dedi.

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, Tohum Takas Şenliği'nde
Tarımın yapılmaya başlandığı günden bu yana süregelen tohum takası Şile’de düzenlenen 3’üncü Tohum Takas Şenliği’nde geleneğini sürdürdü. Yüzlerce vatandaş özenle sakladıkları çeşitli tohumları şenlik kapsamında birbiriyle takas etti. Yeryüzü Doğal Ürünler Pazarı ev sahipliğinde gerçekleşen Tohum Takas Şenliği, gün boyu süren çeşitli etkinliklerle devam etti. Renkli görüntülerin yaşandığı şenliğe Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi de katıldı.

MİNİK ELLER TOHUM EKTİ

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde görevli Uzman Biyologlar Şilelileri bitkiler konusunda bilinçlendirirken, aynı zamanda evde yapılabilecek bitki karışımları hakkında da bilgilendirdi. Tohum Takas Şenliği’nde minik eller de toprakla buluştu. İlk kez tohum ekme heyecanı yaşayan minikler çeşitli tohumları özenle saksılara yerleştirdi.

“BİTKİ NESLİNİN DEVAMI İÇİN TOHUM ÖNEMLİ”

Bitki neslinin devam etmesi için tohumun büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde görevli Uzman Biyolog Tuğçe Ağba, “Bu yıl bu festivale ilk kez katılıyoruz. Biz de Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi olarak tohum takas şenlikleri düzenliyoruz. Bu tür etkinlikler bizim için önemli çünkü tohum bizim en önemli bitki parçamız.  Bitkinin neslini devam ettirebilmesi ve biyo çeşitliliğin devam edebilmesi için tohumlara çok ihtiyacımız var. Yerel tohumlar da bizim için çok önemli ve bu tür etkinliklerde çok fazla yerel tohuma ulaşabiliyoruz. Gelen tohumları kontrol altına alıyoruz. Bizler dağıtıyoruz. Bu yıl ki tohumlarımız içerisinde 60 yıllık domates tohumumuz var” şeklinde  konuştu.

"ÇOK ANLAMLI BİR ŞENLİK"

Şenliği anlamlı bulduğunu belirten Nalan Okutan, “Tohum takasımızı yaptık. Biz mısır verip domates ve salçalık biber alacağız. Şenlik çok güzel oldu bence. Bu gelenek devam etmeli" dedi.

Yerli tohum bulmanın zor olduğunu belirten Dilek Yürük ise, "Yedikule marullarını takas ettik. Bu marullar ne yazık ki geniş alanlarda yetiştirilemiyor.  Bu işe gönül verenlerle ve tohum takasıyla bu işe gönül verenlerle orijinal tohumları tekrar bahçelerde yetiştirebiliyoruz. Yedikule marul şenliği yapmıştık. Orada tohum alanlar bize tohumlarını getiriyorlar şimdi.  Her türlü uygun ortamda ata tohumlarının devam edebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

“KENDİ TOHUM BANKALARINI OLUŞTURUYORLAR”

Tohum takasının nemli bir gelenek olduğuna vurgu yapan Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu ise, “Tabiatın aslında ekonomideki gücü, bütün bunlar anlatılmaya çalışılan bir konsept. Takas şenliğinde bizler, burada bize ait olan, getirmek isteyen herkesin getirdiği, doğal tohumları başka tohumla takas etmek suretiyle kendi tohum bankasını oluşturmasına olanak sağlıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA