Vodafone 37. İstanbul Maratonu Başladı

Maratonun startını Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş verdi

Türkiye'de düzenlenen en önemli spor organizasyonlarından Vodafone 37. İstanbul Maratonu'nun startı verildi.

Organizasyonun en büyük koşusu olan 42 kilometre 195 metrelik maraton, Boğaziçi Köprüsü gişelerinin yaklaşık 250 metre gerisinden, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın saat 09.00'da verdiği startla başladı.

Start noktasında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman da yer aldı.

Maraton, 15 ve 10 kilometre yarışları için 120 farklı ülkeden 30 bine yakın sporcunun kayıt yaptırdığı açıklandı.

- Parkur

Boğaziçi Köprüsü'ndeki gişelerin yaklaşık 250 metre gerisinden başlayan maratonda atletler, köprüyü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a inip, sahil yolunu izleyerek Karaköy'e ulaşacak. Galata Köprüsü'nden sonra Eyüp'e yönelecek maratoncular, Feshane'den sonra dönüş yaparak Unkapanı üzerinden Yenikapı'ya inecek.

Bakırköy'den yapılan dönüşle sahilden Gülhane Parkı'na kadar uzanan parkur, parkın içinden geçerek Sultanahmet'e çıkacak. Sporcular, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının toplantı ve spor merkezi olan At Meydanı'nda, Sultanahmet Camisi'nin giriş kapısı ile Mısır Dikilitaşı'nın arasında yarışı tamamlayacak.

- Elit atletler de yarışıyor

Maratonda Belarus, Eritre, Etiyopya, Güney Afrika, Kenya, Rusya ve Ukrayna'dan 60 elit atlet yarışıyor.

Erkeklerde aralarında geçmiş yıllarda İstanbul'da dereceye giren isimlerin de olduğu Kenya'dan Elijah Kiplagat, Silah Limo, Michael Kiprop Tiony, Elias Kemboi Chelimo, Hilary Kipkosgei Yego, Mark Kosgei Kiptoo, Evans Kiplagat, Leonard Langat ve Etiyopya'dan Gebo Burka, Debebe Tolossa, Kasime Adillo Roba gibi atletler Vodafone 37. İstanbul Maratonu'nda madalya için start aldı.

Kadınlarda ise Etiyopya'dan Amane Gobena, Merima Mohammed, Fatuma Sado, Türkiye'den Sultan Haydar, Rus Albina Mayorova ve Nina Podnebesnova, Kenyalı Agnes Barsosio, Belarus'tan Volha Mazuronak ile Ukraynalı Olena Burkovska yarışta madalya arayacak.

- "Kadına şiddete dur de"

Vodafone 37. İstanbul Maratonu, bu yıl kadın şiddetine karşı duyarlılık sağlamak için gerçekleştiriliyor.

"Kadına şiddete dur de" temasıyla koşulan yarışla, kadına karşı şiddete dikkat çekiliyor.

- Ödüller

Organizasyon kapsamında 42 kilometre 195 metrelik maratonda 216 bin dolar para ödülü dağıtılacak.

Erkekler ve kadınlarda birincilere 50 bin, ikincilere 25 bin, üçüncülere 15 bin, dördüncülere 10 bin, beşincilere de 8 bin lira verilecek.

Ayrıca, Türk sporcular tasnifinde erkekler ve kadınlarda birinciler 20 bin, ikinciler 10 bin, üçüncüler de 5 bin dolarla ödüllendirilecek.

- 15 ve 10 kilometre koşular da başladı

Organizasyon kapsamında 15 ve 10 kilometre koşular da başladı.

Boğaziçi Köprüsü gişelerinin yaklaşık 300 metre gerisinden başlayan 15 kilometre koşuda atletler köprüyü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Karaköy'e yönelecek. Unkapanı Köprüsü'nün altından devam ederek Balat'ta bulunan Rum Kilisesi'nden sonra, Yusuf Şücaattin Anbari Camisi önünden yapılacak dönüşün ardından bu koşuya katılan sporcular maraton güzergahından ayrılacak.  Sahilden devam edecek yarış, Eminönü'ndeki İstanbul Ticaret Üniversitesi önünde son bulacak.

Maraton çıkışının yaklaşık 250 metre gerisinden başlayan 10 kilometre koşu ise 15 kilometre koşu gibi Barbaros Bulvarı'nda devam edecek. Vodafone Arena'nın önünden devam edecek koşuda atletler, Fındıklı, Tophane, Galata Köprüsü istikametini izleyerek İstanbul Ticaret Üniversitesi önünde yarışı noktalayacak.

- Halk yürüyüşü

Organizasyon kapsamında vatandaşlar da halk yürüyüşü ile Boğaziçi Köprüsü'nden yürüyerek geçmenin keyfini yaşayacak.

Katılımcı sayısının 100 binle sınırlandırıldığı koşunun geçen yıllarda olduğu gibi renkli geçmesi bekleniyor. Halk yürüyüşü, Anadolu yakasında Altunizade Köprüsü'nün altından saat 09.30'da başlayacak. Katılımcılar, 8 kilometrelik parkurun ardından yürüyüşü, Avrupa yakasında Dolmabahçe'de tamamlayacak.

- Yeniliklerle yarış keyifli geçecek

Son yıllarda yenilikleriyle ve mesajlarıyla ilgi uyandıran maratonda, bu yıl yine farklı uygulamalar katılımcılara sunulacak.

Türkiye'nin en geniş katılımlı kitlesel etkinliği Vodafone İstanbul Maratonu kapsamında, bu yıl zenginleştirilmiş içeriğiyle tamamen yenilenen VMaraton mobil uygulaması, maraton web sitesi ve resmi Facebook etkinlik sayfasının yanı sıra Vodafone'lulara ilk kez ücretsiz WiFi erişimi ve çipli koşucuların maraton esnasında çekilen fotoğraflarına erişimini sağlayacak Phototag uygulaması gibi yenilikler de kullanılacak.

Vodafone 37. İstanbul Maratonu öncesinde başlayan bağış kampanyasının ikinci ayağı da yarışlar sırasında gerçekleştiriliyor. İlk ayağında Maraton Spor Fuarı'nda oluşturulan platformda ziyaretçiler kullanmadıkları ayakkabıları bağışlarken,  start noktalarında oluşturulan alanlarda bu uygulama devam etti.

Bu arada bu yıl kurulan "'Spor AŞ Timing Ekibi'' sayesinde, organizasyonda chip kontrol ve zamanlama ölçümleri ilk kez Spor AŞ tarafından yapılıyor.
Kaynak: AA