Japonya Başbakanı Shinzo Abe Baltalimanı'ndaki Japon Bahçesi'ni Ziyaret Etti

Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yenilenen Baltalimanı Japon Bahçesi’ni ziyaret etti. Abe, “İlişkilerimizi daha da derinleştirerek istiyoruz” dedi.

G-20 zirvesine katılmak üzere ülkemize gelen Japonya Başbakanı Shinzo Abe, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte yenilenen Baltalimani Japon Bahçesi’ni ziyaret etti. Sarıyer’de bulunan Baltalimanı Japon Bahçesi ziyaretine Japon Başbakan Abe ve Başkan Topbaş’ın yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile kardeş şehir olan Şimonoseki Belediye Başkanı Tomoaki Nakao da katıldı.

“İSTANBULLULAR OLARAK TÜM FRANSA HALKINA SABIRLAR DİLİYORUZ”

Burada bir konuşma yapan Kadir Topbaş sözlerine, dün Paris’te meydana gelen terör saldırıyla ilgili olarak  duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı.

Topbaş, “Maalesef dün akşam Paris’te terör hadisesiyle bütün dünya terörü yaşadı, hissetti. Bu üzüntüyü paylaşıyoruz. Tüm Fransa halkına sabırlar diliyoruz İstanbullular olarak. Bu yüzyılda insanlık değerlerinin ölümüne şahit oluyoruz. Temennimiz bu güzel gezenimize huzur ve barışın etkili olmasıdır” şeklinde konuştu.

Bahçeyle ilgili olarak Topbaş iki farklı kültürün buluştuğu bir alanda olduklarını belirterek, “ Baltalimanı Japon Bahçesi’ni biz iki ülke arasındaki dostluk simgesi olarak görmekteyiz. Türkiye Japonya arasındaki dostluk gibi bu bahçenin de her daim canlı olmasını arzu etmekteyiz.  Kültürel değerler insanları birbirine yaklaştıran, insanlık ortak değerlerdir.  İstanbul adeta tarihi çeyiz sandığı ve medeniyetler kenti , imparatorluk şehir bir şehir” dedi.

“İLİŞKİLERİMİZİ DERİNLEŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise bahçenin yenilenmesinden mutluluk duyduğunu dile getirdi. Abe, “Bahçe onarım projesiyle ilgilenen Japonya ve Türkiye’nin yetkilileriyle bu bahçenin yeniden yapılmasından büyük memnuniyet duyuyoruz.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Şimonoseki Belediyesi uzun süre kardeş şehir olarak devam etmektedir. Bu değişim ve faaliyetler hem Japonya hem de Türkiye’de çiçekler açmaktadır.  Öte yandan Şimonoseki  2007 yılında kardeş şehir olmasının 35 yılı anısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden verilen 50 bin lale her yıl güzelce çiçeklenmektedir. Japonya olarak insanlar ve kültürler arasındaki değişimi değerlendirerek ilişkilerimizi daha da derinleştirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Başbakan Abe ve Kadir Topbaş  “Güneş ve Ayın” çay evinin açılışını gerçekleştirdi. Açılış sonrası toplu fotoğraf çekimin ardından Abe ve Topbaş bahçede kısa bir gezinti yaptı.
Kaynak: İHA