Japonya Başbakanı Abe, Yenilenen Japon Bahçesi'nin Açılışını Yaptı

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Baltalimanı'ndaki yenilenen Japon Bahçesi'nin, Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk ilişkilerinin sonsuza kadar geliştirileceği önemli bir park olarak, İstanbullularca çok fazla ziyaret edilecek bir yer olmayı sürdüreceğini umut ettiğini söyledi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve kardeş şehir Shimonoseki Belediye Başkanı Tomoaki Nakao ile Baltalimanı'nda İstanbul Büyükşehir Belediyesince yenilenen Japon Bahçesi'nin açılışına katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Abe, Japon Bahçesi'nin yenilenmesi projesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, Shimonoseki ile İstanbul'un kardeş şehir olduğunu vurguladı.

Japon Bahçesi'nin 2003 yılında açıldığını anımsatan Abe, İstanbul ile kardeş şehir olan Shimonoseki'de "Hi no Yama Parkı Türk Lale Bahçesi"nin bulunduğunu aktararak, burada her yıl 50 bin lalenin dikildiğini anlattı.

Abe, Japonya olarak insanlar ve kültürler arası değişimi daha da derinleştireceklerini söyleyerek, şöyle devam etti:

"Shimonoseki ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasındaki dostluğun gelişmesinden memnunuz. Baltalimanı'ndaki Japon Bahçesi'nin, ülkelerimizin dostluk ilişkilerinin sonsuza kadar geliştirileceği önemli bir park olarak, İstanbullularca çok fazla ziyaret edilecek bir yer olmaya devam edeceğini umut ediyorum. Sayın Kadir Topbaş'ın önümüzdeki dönemde Shimonoseki'yi kiraz zamanında ziyaret edeceğini duydum. Bu, mutluluk verici."

İstanbul Baltalimanı’nda yenilenen Japon Bahçesi’nin açılışını, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş birlikte gerçekleştirdi.

Japon Bahçesi'nin açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, bahçenin iki farklı kültürün buluştuğu bir alan olduğunu belirterek, "Japon Bahçesi'ni iki ülke arasındaki dostluk simgesi olarak görmekteyiz. Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk gibi, bu bahçenin de her daim canlı olmasını arzu etmekteyiz" dedi.

Kültürel değerlerin insanları birbirine yaklaştıran ortak değerler olduğuna dikkati çeken Topbaş, tarihin çeyiz sandığı olan İstanbul'da son yıllarda çok sayıda Japon iş adamının Türkiye'de birçok işe imza attığını ve bunları çok önemsediklerini söyledi.

İstanbul'un Japonya'nın Shimonoseki Belediyesi ile 40 yıl eskiye dayanan bir dostluğu bulunduğunu ifade eden Kadir Topbaş, şöyle konuştu:

"Maalesef Shimonoseki'yi ziyaret edemedim. Kirazların açtığı mevsimde bu şehirde bulunmak istiyorum. Bu güzel Japon Bahçesi'ni tüm İstanbulluların Japon tadını alacağı şekilde yeniledik, hizmete açıyoruz. Halkımızın bu bahçeyi ziyaret etmesini özellikle tavsiye ediyorum."

Bahçenin iki ülke ve halklar arasındaki dostluğun pekişmesine vesile olmasını istediğini dile getiren Topbaş, "Bu bahçede Japon çayını yudumlarken kendinizi sanki Japonya'daki bir bahçede gibi hissedeceksiniz. Sayın Başbakan, bu açılışa katılarak bize şeref verdiniz. Tüm İstanbullular adına size ve heyetinize teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Abe ve Topbaş "Güneş ve Ay " isimli Japon Çay Evi'nin açılışı gerçekleştirdi.

Abe ve Topbaş, bahçeyi gezdikten sonra, Japon heyeti ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

- Japon Bahçesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2003 yılında inşa edilen Baltalimanı Japon Bahçesi, yenilenerek ziyarete açıldı.

Yaklaşık 6 bin 200 metrekare alan üzerine inşa edilen bahçenin yapım ve yenileme çalışmalarında 4 bin 850 adet ağaç ve Japon bahçelerinde önemli yer tutan bitkiler kullanıldı.

Japon Bahçesi'nin tüm özellik ve ögelerinin tasviri için, şelale, doğal gölet, çardak, ada, taş ve ahşap köprüler ve kuru köprü inşa edildi. Bahçede tüm özellik ve detaylarıyla bir de Japon Çay Evi bulunuyor.

Bahçenin yapımında Japon kültürünü yansıtan 2 adet kapı, bir adet çeşme ve kuru bahçe bulunuyor. Bahçenin etrafı ise Japon stili duvarla inşa edildi.

Kaynak: AA