Eski Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması

"(Manisa'daki Paralel Yapı operasyonunda gözaltına alınanlar) Bunların birer terör suçlusu gibi hiç haber vermeden onlarca polis ile herkesin gözü önünde iş yerlerinin basılmasının hukuka aykırı olduğunu söyledim. Bu kişiler adeta hükümete düşman edilmek isteniyor. Çünkü bir insan vicdan taşıyorsa bu yapılan yanlışlığı her zaman reddedecektir, eleştirecektir"

Eski Başbakan Yardımcısı Arınç Açıklaması
MANİSA - Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa'da "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik operasyonda gözaltına alınanların Manisa'da bilinen insanlar olduğunu, onları tanıdığını belirterek "Bunların birer terör suçlusu gibi hiç haber vermeden onlarca polis ile herkesin gözü önünde iş yerlerinin basılmasının hukuka aykırı olduğunu söyledim. Bu kişiler adeta hükumete düşman edilmek isteniyor. Çünkü bir insan vicdan taşıyorsa bu yapılan yanlışlığı her zaman reddedecektir, eleştirecektir" dedi.

Arınç, Manisa'da yerel bir televizyon kanalında katıldığı programda, "Manisa'daki Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik operasyona ilişkin, geçmişte de kaygılarını ifade ettiğini belirtti.

7 Haziran Seçimi öncesinde bazı kişi ve kurumların işyerlerine gündüz onlarca polis eşliğinde baskın yaparak suç unsuru arandığını, bunu tuhaf bulduğunu anlatan Arınç, "Bunlar Manisa’da maruf insanlardır. Bunları daha önce temsil ettikleri gruplar itibariyle tanıyorum. Bazıları ile siyasette de arkadaşlık yaptık. Dindar insanlar, hayırsever insanlar, inançlı insanlar. Bunların birer terör suçlusu gibi hiç haber vermeden onlarca polis ile herkesin gözü önünde iş yerlerinin basılmasının hukuka aykırı olduğunu söyledim. Bu kişiler adeta hükumete düşman edilmek isteniyor. Çünkü bir insan vicdan taşıyorsa bu yapılan yanlışlığı her zaman reddedecektir. Bunu eleştirecektir" dedi.

Operasyonu gerçekleştiren emniyet müdürünü daha önce de eleştirdiğini anımsatan Arınç, şöyle konuştu:

"Ben de hayretle düşünüyorum bu insanlar ne suçu işlemiş olabilirler. Eğer bugün 'Paralel Devlet Yapılanması' diye veya paralelci olmakla suçlanan bir eylemin içindelerse peki ne yapmışlar? Önemli olan bugün Türk Ceza Kanunu açısından veya özel kanunlarda suç kabul edilen eylemleri fikir ve eylem işbirliği içerisinde işlemiş olup olmadıklarıdır. Eğer dernekler kanununa aykırı bir iş yapmışlarsa bunların suçu artık suç bile değil. Adli para ceza ile ortadan kalkar. Ama terör örgütü gibi terör suçu işlemiş gibi Manisa’nın bu temizi insanlarını zan altında bırakılmasını benim vicdanım kabul etmedi. Yine açıklama yaptım ve bunun açıkça hukuka aykırı olduğunu, yanlış olduğunu ifade ettim. Bu sözlerin üzerine de Sayın Başbakan hemen soruşturma açma talimatı verdi ve emniyet müdürü bu soruşturma sonuçlanıncaya kadar işten el çektirildi. Çok doğru ve yerinde bir karardır."

- Manisa Valisi'nin özür dilemesi

Gözaltına alınan kişileri tanıdığını, 2009 yılında bakan olduğu gün onlarla çay içtiğini söyleyen Arınç, "Diyelim ki bir takım hainler, hükumeti devirmek için komplo peşinde koşanlar, bunların sayıları da mutlaka çok azdır. Onlarla bu arkadaşlarımızın irtibatının olduğunu söylemek bence çok haksız ve yanlış bir uygulamadır. Hem onlara geçmiş olsun hem de Manisa’ya geçmiş olsun" diye konuştu.

Arınç, kelepçeli görüntülerin vicdanları yaraladığını, kamuoyunun çok yüksek bir sesle karşı çıktığını, Başbakan ve İçişleri Bakanı'nın harekete geçmesinin sevindirici olduğunu ifade etti.

- "Valinin kastının bu olduğunu düşünmüyorum"

Manisa valisinin kelepçeli görüntülere ilişkin açıklamasının haklı bir infiale yol açtığını vurgulayan Arınç, şöyle devam etti:

"Valinin kastının bu olduğunu düşünmüyorum. Bu maksatla bir açıklama yaptığını düşünmüyorum. Çünkü bizler kadınların başlarının açık olması ya da kapalı olması ile ilgili değiliz. Bir kadın haksız yere ellerinde kelepçe ile teşhir edilmemeli. Bir DHCKP’li gibi, PYD’li gibi, bir PKK’lı gibi veya suç işlemek için oluşturulmuş bir suç ortaklığının faili gibi hiçbir kadın teşhir edilmemeli. Bunu ortada elleri kelepçelenmiş 2 kadın olduğu için söylüyorum. Başlarının açık veya kapalı olması kendi tercihleridir. Bizim onlara saygı göstermemiz gerekir. Nitekim sayın vali de özensiz kullandığı bu ifadeden dolayı özür diledi. Bence bu da bir erdemdir."

- "Buradan giden başka bir yerden döner"

Arınç, ciddi deliller olmadıkça belli bir varsayımla yola çıkarak hiçbir zaman suç ihtisas edilemeyeceğini belirterek "Bunlar olsa olsa 'FETÖ’nün destekçileridir’ diyerek hiç kimse yorum yapıp bir suç unsuru ortaya koyamaz. Herkes aklını başına alsın. Buradan giden başka bir yerden döner. Bağdat’a gitmeye bile hacet kalmaz. Buradan alınan yanlış bir karar emin olun Turgutlu’dan döner. Bir taraftan böyle bir suç unsurunu ortaya koymaya çalışanlar unutmayın ki şimdi kumpaslarla, balyozlar da bilmem ne davaları da kumpas iddialarıyla geri döndü. Müebbet hapis cezası alanlar bugün hepsi beraat etti. O kararları veren hakim ve savcılar ise şuanda cezaevinde burada da bir yanlış yapılırsa unutmayın bugün yarın veya bir başka gün bu yanlışlıklar ortaya çıkar. Gerçek gizlenemez" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA