Diyaliz Hastalarına Öneriler

Bitlis Devlet Hastanesi'nde görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Enes Fırat, diyaliz hastalarına yönelik önerilerde bulundu.

Fırat, yaptığı açıklamada, böbreği tamamen iflas etmiş diyaliz hastalarının, ömür boyu tuzsuz diyet yapması gerektiğini söyledi.

Diyaliz hastalarının tuzsuz, potasyum ve fosfordan fakir bir diyet yapmak zorunda olduğunu ifade eden Fırat, şöyle konuştu:

"Diyalize giren hastalar bu süreçte diyet yapmak zorundadır. Böbrek fonksiyon gösterdikten sonra diyeti bırakabilir. Böbrek tamamen fonksiyon kazandıktan sonra diyet yapmak uygun değildir. Diyaliz hastaları özellikle sabah kahvaltısı yapması gerekir. Bunlar sıvı kısıtlaması olan hastalar. Diyaliz hastaları günlük en fazla 2 bardak su tüketmeleri gerekmektedir. 1 ile 2 bardak çaya izin vardır. Yemeklerinin çok sulu olmaması lazım. Kahvaltıda peynir ve yumurta tüketebilirler. Şeker hastası bile olsa, beyaz ekmek tüketmesi gerekiyor. Kepek ekmeğini önermiyoruz. Kahvaltıda sebze tüketilmemesi gerekiyor. Diyaliz hastaların uzun süre aç kalamayacağı için ara öğün yapması gerekiyor. Ara öğünlerde yoğurt öneriyoruz. Meyvelerin potasyonu fazla olduğu için günde en fazla iki meyve tüketmeleri gerekiyor. Patasyon içeriği fazla yiyecekleri çok fazla tüketmemeleri gerekir."

Kaynak: AA