'Karadenizli İnadı Fındık Fiyatını Yükseltiyor'

ORDU - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, üreticilerin fiyatların daha da artacağını beklediğini, inatla fındığını pazara indirmediğini belirterek, "Açıkçası Karadenizli inadı, fındık fiyatını yükseltiyor" dedi.

Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Kasım öncesi serbest piyasada 12,85 liradan işlem gören fındığın fiyatının 1 Kasım sonrası 15 lira seviyesine yükseldiğini söyledi.

54 randımanlı fındığın serbest piyasada 15 liradan işlem gördüğünü anlatan Soydan, "Üreticilerimiz fiyatların daha da artacağını bekliyor, inatla fındığını pazara indirmiyor. Açıkçası Karadenizli inadı fındık fiyatını yükseltiyor" diye konuştu.

Sezon başından bu yana fındığın yüzde 50'sinin pazara indiğini, kalan kısmın üretici tarafından depolarda saklandığını dile getiren Soydan, "Tüccarın deposundaki fındık stokları tükenmek üzere. Arz talep durumunu göz önüne aldığımızda tüccarlar üreticinin elindeki fındığı almak için fiyatı biraz daha artırmak durumunda kalacak. Şu anda tüccar direniyor ancak üretici de sabırla bekliyor" ifadelerini kullandı.

Fındık fiyatının yıl başına kadar 15 lira seviyelerini rahatla aşacağını beklediklerini vurgulayan Soydan, "Sabırlı olan üreticilerimiz alın terinin karşılığını alacak. Üreticilerimiz fiyatların artacağından adı gibi emin çünkü gelişmeler onu gösteriyor. Birtakım çevreler fındığın artmasını istemese de fiyat istediğimiz seviyelere rahatlıkla çıkacaktır. Bu konuda ne kadar haklı çıktığımızı önümüzdeki günlerde göreceğiz" değerlendirmesini yaptı.

- Kivi hasadının başlaması

Bölgede fındığın yanında kivi üreten üretici sayısının da hayli fazla olduğuna işaret eden Soydan, şunları kaydetti:

"Bölgede şu anda kivi hasadı başlamış durumda. Haliyle binlerce fındık üreticisi, hasat sonrası sattıkları kivide de para kazanacak. Kividen gelir elde edecek üretici fındık satmayı da düşünmeyecek. Bu durum üreticinin elini bir nevi güçlendirmiş oldu. Fındığını erken pazara indirmek yerine daha geç indirecek. Bu da fiyatlara olumlu şekilde yansıyacak. Bu yıl kivi rekoltesinin yüksek olması dolaylı şekilde fındığa da yansımış olacak."

Soydan, serbest piyasayı titizlikle takip ettiklerini, üreticilerin de eskiye oranla artık daha bilinçli davrandığını sözlerine ekledi.

- Üreticilerin görüşleri

Ordu'nun Perşembe ilçesine bağlı Bekirli Mahallesindeki üreticilerden Ahmet Ali Aydın, bu sezon fındığını ısrarla pazara indirmediğini belirterek, "Fındık fiyatı istediğimiz seviyelere çıkana kadar pazara ürün indirmeyeceğiz. Biz bu fındığı çok zahmet çekerek topladık. Bu kadar ucuza satmak istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Üretici İsmail Kütük de fındığın birçok tarım ürününe oranla çok kıymetli olduğuna değinerek, "Biz de bu kıymetli ürünü ucuza satmak istemiyoruz. Bazı üreticiler ihtiyaçtan dolayı ürünlerini erken sattı ancak biz satmak yerine bekletmeyi tercih ediyoruz. Fiyatlar istediğimiz rakama ulaşıncaya kadar evin odasında fındığı bekletmeye devam edeceğim" dedi.

Kaynak: AA