Balık, Gençlerin Umudu Oldu

Muş’un Bulanık ilçesinde havaların soğumaya başlaması ile birlikte ilçedeki birçok işsiz genç balıklardan geçimlerini temin etmeye başladı.

Balık, Gençlerin Umudu Oldu
Özellikle Alparslan 1 Barajı, Haçlu Gölü ve Murat Nehri çevresindeki köylerde ikamet eden köylüler, soğuk havaya aldırmadan balık tutuyorlar. Kış mevsiminin kendisini iyice hissettirmesi ile başlayan sezon balıkçıların yanı sıra işsiz gençlerin yüzünü de güldü. Yaz aylarında seyyar satıcılık yapan işsiz gençler, sezonun açılması ile birlikte nehir ve göllerde tuttuğu balıkları satmaya başladıklarını söylediler. Balıkçılık yapan vatandaşlardan Doğan Çoban, “Ben yazın seyyar satıcılık yapıyorum. İnşaatlarda çalışıyorum. Havaların soğumasıyla balık satmaya başlıyorum. Murat Nehri ile Alparslan 1 Baraj Barajı’nda serpme ağlarla tuttuğum balıkları ilçe merkezinde satarak geçimimi sağlıyorum. Balıkçılık çok zor bir iştir. Önce serpme ağlarla balık tutuyoruz, sonra tuttuğumuz balıkları ilçeye getirip satıyoruz. Gün içerisinde tuttuğumuz balıkları satmak için çırpınıyoruz. Ama yine de kendi çocuklarımın nasibinin peşinde çabalamaya çalışıyorum. Balığın ilk sezonudur. Bu balıkları bu gün akşama kadar satmam lazım. Satamazsam bu balıklar bayatlayacağından zarar ederim. Nehirde ve çayda tuttuğumuz balıkların kilogramını 2,5 TL’den satıyoruz. Günlük ne kazanırsam Allah bereket versin deyip akşama işimi kapatıyorum” dedi.

Balık sezonunun açılmasına sevindiklerini belirten vatandaşlar ise, lezzetli ve etten daha ucuz olduğu için balığı tercih ettiklerini söyledi.

Vatandaşlar, “Balık sezonunun açılmasına sevindik. Burada balık görünce aldık. Sağlıklı, lezzetli ve etten ucuz olduğu için balık tercih ettik” dediler.
Kaynak: İHA