9. Amman Uluslararası Güvenlik Konferansı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakan Yardımcısı Rose Gottemoeller, İran'la yapılan anlaşmanın, Washington'ın Ortadoğu'daki müttefiklerine yönelik politikasını değiştirmediğini belirtti.

Gottemoeller, Arap Güvenlik Çalışmaları Merkezi tarafından başkent Amman'daki Ürdün Üniversitesi'nde düzenlenen 9. Amman Uluslararası Güvenlik Konferansı'nda, 20 aylık görüşme sürecinin ardından ülkesinin, uluslararası toplumun desteğiyle "İran'ın istenmeyen maddeleri edinmesini engelleyen bir anlaşma"yı imzalayabildiğini ifade etti.

"Söz konusu anlaşma, ABD'nin Ortadoğu'daki müttefikleriyle yürüttüğü politikayı ve onlara karşı yükümlülüklerini değiştirdiği anlamına gelmiyor" diyen Gottemoeller, İran'a yönelik yaptırımların sadece nükleer programa ait olmadığını, aynı zamanda füze programı ve insan hakları konularında da yaptırımların olduğunu söyledi. Gottemoeller, bu anlaşmaya göre kaldırılacak yaptırımların, nükleer programa ilişkin yaptırımlar olduğunu sözlerine ekledi.

Gottemoeller, Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması konusunda ise "Birincisi, yaşanan siyasi karışıklıklar nedeniyle bölgenin bunu başaramayacağı, ikincisi de kitle imha silahlarından arındırılmış bir bölgenin oluşturulabileceğine ilişkin iki yol izlediklerini, silahlardan arındırılmış bir bölgenin oluşturulmasına destek için uluslararası tarafların müdahalesinin gerekliliğini" dile getirdi.

Gottemoeller, 1990'larda İsrail ve Arap ülkelerinin bu konu çerçevesinde tarihi görüşmeler ve gizli toplantılar düzenlediğine işaret ederek, "İsrail üst düzey toplantılara katıldı. Halihazırda birtakım toplantılar düzenlenmesi ve konu çerçevesinde adım atılmasına ilişkin niyetler var. Şu anda bir kavşaktayız ve bölgenin toplu şekilde bu rüyayı gerçekleştirmeyi seçmesi mümkündür" dedi.

- DAEŞ ile mücadele

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Sorin Ducaru ise bazı ülkelerin uluslararası sistemin dışına çıkmak için çaba sarfettiğini ve değerlerini reddettiği vurgulayarak, "DAEŞ'in ticari faaliyetlerini engellemeyi ve sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla yayılan zararlı inançlarla mücadele etmeyi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

DAEŞ ile mücadele kapsamında Irak savunma kuvvetlerine takviye için eğitim programı başlatıldığına dikkati çeken Ducaru, "Program çerçevesinde bazı eğitimlerin temel ortaklarımızdan Ürdün topraklarında yapılıyor. Ürdün ile birkaç senedir elektronik ortamdaki saldırılarla mücadele için ülkenin gücünü arttırmaya yönelik projeler yürütüyoruz" dedi.

Arap Güvenlik Çalışmaları Merkezi Müdürü Eymen Halil, çok sayıda ülkeden üst düzey yetkililer ve konusunda uzman isimlerin katılımıyla düzenlenen, iki günlük konferans çerçevesinde uluslararası ve bölgesel düzeydeki güvenlik sorunları ile Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması konularının ele alınacağını belirtti.

Halil, ABD ve NATO'dan üst düzey yetkililerin yanı sıra Kuveyt Milli Güvenlik Teşkilatı Başkanı Samir es-Sabah, Eski Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Burhan Galyun, Filistin Başmüzakerecisi Saib Ureykat gibi isimlerin yer aldığını kaydetti.

Kaynak: AA