Sütte Hakem Belli Oldu

3. Ulusal Süt Zirvesinde sütün hakimi belli oldu. Sektördeki birlik ve kooperatif başkanlarının “Süt fiyatlarının belirlenmesinde Et ve Süt Kurumu (ESK) koordinatör olsun” çağrısı yanıtsız kalmadı. EST Genel Müdür Yardımcısı Osman Uzun, “ESK hakem olsun diyorsanız, biz buna varız” dedi.

Sütte Hakem Belli Oldu
Platform Fuarcılık tarafından Kuşadası Efes Kongre Merkezinde, Anadolu EXPO 2. Canlı Hayvan Fuarı ile eş zamanlı düzenlenen 3. Ulusal Süt Zirvesinde sektörün yeniden yapılandırılması ele alındı. Türkiye Köy Kooperatifleri Merkez Birliği (KÖY KOP) Başkanı Yakup Yıldız, Avrupa Birliğinde süt kotasının kaldırıldığını bunun sonucunda Türkiye’nin elindeki sütü ihraç etme noktasında artık sorunlarla baş başa kalacağına dikkat çekti. Yıldız, "Avrupa bir litre sütü 90 kuruşa, biz 1 lira 25 kuruşa mal ediyoruz. Bu noktada rekabet etme şansımız yok” dedi.

Bir çıkış noktası gerektiğinin altını çizen Yıldız, “Üretmede sıkıntı yok ama satamıyorsak, bu konuda oturup konuşmamız gerekiyor. Çözüm önerilerini ortaya beraber koymamız gerekiyor. Sahada çok büyük yetki karmaşası var. Gelin oturup konuşalım ve ETS de koordinatör olsun” önerisi getirdi.

Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı (HAYKOOP) Ahmet Ertürk de öneriye destek vererek, “Bizim süt fiyatları konusundaki sorunu çözme konusunda yaptırım gücümüzün olmadığını biliyoruz. Hep konuşuyoruz ama sonuç yok. Et ve Süt Kurumu, bu işin otoritesini ele almalı” diye konuştu.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Fatih Salih Okumuş da yaptırım gücü olan bir komisyon tarafından fiyatların belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Atilla Yetişemeyen yönetimindeki toplantıda söz alan ESK Genel Müdür Yardımcısı Osman Uzun, maliyet üzerinden sürdürülebilir bir fiyat politikasının belirlenmesi gerektiğini ifade ederek, sektörün 3 önde gelen birlik ve kooperatiften gelen öneriyi dikkate aldıklarını söyledi.

Uzun, “Et ve süt kurumu hakem olursun derseniz buna varız” diyerek sektördeki en önemli sıkıntının giderilmesi için hazır olduklarını söyledi.



Hayvancılık Genel Müdürlüğü İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı Salih Çelik de, süte yönelik desteğe devam edeceklerini ancak 2016 yılından itibaren soğuk zincir halkasının dışında kalan sıcak süte yönelik desteklerde değişikliğe gidileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA