'Eve Giden Yol' Fotoğraf Sergisi

Murat Filite'nin fotoğraflarından oluşan sergi, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde ziyarete açılacak

Fotoğraf sanatçısı Murat Filinte'nin "Eve Giden Yol" sergisi, 13 Kasım'da  ziyarete açılacak.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde sanatseverlerle buluşacak sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan küratör Mehmet Lütfi Şen, sergide sanatçının Göreme ve Ürgüp gibi şehirlerde çektiği doğa fotoğraflarının yer alacağını söyledi.

Küratör Şen, serginin Zeytinburnu Belediyesi ev sahipliğinde sanatseverlerin beğenisine sunulacağını aktardı.

Bir eserin ortaya çıkmasına, sanatçının bitmez tükenmez çabaları ve kuramsal çilelerinin yanı sıra sanata adanmış bir ömrün eşlik ettiğini kaydeden Şen, "Murat Filinte, 1983 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Ana Sanat dalında akademiye başladığı günden doktorasını yaptığı bu güne kadar, imza attığı fotoğrafları, kuramsal yazıları, bitirdiği tezler, yayınladığı makaleler, hazırladığı kitaplar, üniversitede verdiği derslerle kendi sanatına giden yolu yürüdü" dedi.

Filinte'nin dünya çapında siyah beyaz fotoğraf ustalarının buluştuğu uluslararası platformlarda Türkiye'yi temsil eden fotoğrafları ilk kez bir arada sergilenecek.

Sergi 10 Aralık'a kadar açık kalacak.

- Murat Filinte

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu Filinte, ressam İlhami Atalay'dan resim dersleri aldı.

2002'de Almanya Karlsruhe Sanat Festivali'nde fotoğrafları sergilenen Filinte'nin siyah beyaz fotoğraflarından bir seçki 2007'de Fransa'nın Arles kentinde "Siyah Beyazın Ustaları" projesinde yer aldı. Sanatçı bu yıl ikinci kez aynı festivale katılarak, eserleriyle Türk fotoğraf sanatını temsil etti.

Çalışmalarını orta format ve teknik kamerayla ve analog-dijital yöntemlerle devam ettiren sanatçı, fotoğrafta gerçeklik ve zone sisteminin birleşimi olan karanlık oda paladium baskı ve ultraviyole cyanotype tekniklerini kullanarak yeni ifade biçimleri üretiyor.

"Batı Sanatında Akımlar" teziyle yüksek lisansını tamamlayan Filinte, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde doktora çalışmasını sürdürüyor.
Kaynak: AA