Endonezya'da Süren Orman Yangınları

Eğitimli filler yangınla mücadelede kullanılıyor

SIAK - Endonezya'da orman yangınlarıyla mücadelede için su pompaları ve hortumlarla donatılmış eğitimli fillerin kullanıldığı belirtildi.

Riau Orman Dairesi yetkilileri, Siak bölgesindeki fil koruma merkezinde, eğitimli 23 filin "orman gözlemcisi" olarak yetiştirildiğini kaydetti.

Fillerin, devriye ekiplerine orman arazisini yasa dışı gasp eden kişileri bulmada yardımcı olmak için eğitildiğini söyleyen yetkililer, eğitimli fillerin aynı zamanda yerleşim yerlerine gelen vahşi fillerin kendi yaşam alanlarına dönmeleri için kullanıldığını belirtti.

Fillerin, araçların giremediği engebeli ormanlık alanlardaki yangınlarda, devriye ekiplerini ve yangın söndürme ekipmanlarını taşıması için kullanıldığı belirtildi. Su hortumu taşıyan fillerden, turba kömürünün yoğun olduğu alanlarda yangının tekrar çıkmasını engellemede de yararlanıldığı bildirildi.

Endonezya, Kalimantan ve Sumatra eyaletlerinde hala söndürülemeyen yangınlar nedeniyle Singapur, Malezya, Japonya ve Rusya'dan yardım talebinde bulunmuştu. Rusya'nın gönderdiği iki yangın söndürme uçağı dahil yaklaşık 25 bin kişilik bir ekip bölgede çalışmalarına devam ediyor.

Çevre örgütleri, orman yangınlarının her yıl aynı dönemde çıkmasının rastlantı olmadığını, palmiye yağı şirketlerinin, verimi azalan ağaçları, makinelerle temizleme maliyetinden kaçmak için yaktıklarını iddia ediyor.

Bu arada çıkan yangınlarda şu ana kadar Sumatra'da 52 bin hektar, Kalimantan'da ise 138 bin hektar ormanlık alanın kül olduğu belirtiliyor.

Kaynak: AA