Köylüler Okullarına Sahip Çıktı

Hanönü ilçesinin Yenice köyünde 1927 yılında yapılan ve taşımalı sistem nedeniyle kapatılıp kaderine terk edilen ilkokul köylülerin birlikteliği ile yeniden yapılarak Köy Konağı olarak hizmete açıldı.

Köylüler Okullarına Sahip Çıktı
Yenice köyü muhtarı Kazım Zorbozan yaptığı açıklamada, Cumhuriyetin kuruluşundan sonra 1927 yılında köylülerimizin kendi imkanları ile inşa ettikleri ve Anadolu’nun ilk İlkokullarından biri olarak kullanılan Yenice Köyündeki İlkokul köylülerimizin kendi imkanlarıyla onarıldığını söyledi.

Zorbozan, "Köyümüzün yaşlılarından duyduğumuza göre, ilkokulun 1927 yılında yapıldığı ve 1930 yılında ilk mezunlarını verdiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Taşımalı sisteme geçildikten sonra kaderine terk edilen ilkokulu, köylülerimiz bir araya gelerek kendi imkanlarıyla onardı. İstanbul’daki Dernek üyeleri de bu işbirliğine yardım etti. Şimdi bu tarihi yapı köy konağı olarak kullanılmaktadır" diye konuştu.

Emekli öğretmen Muhittin Göksoy ise Yenice köyünde de Anadolu’nun İlk Mekteplerinden biri olan bu ilkokul köy halkının çabalarıyla yapılarak 1927 yılında köylüler tarafından yapılarak eğitime başladığını belirtti.

İlk mezunlarını 1930 yılında verdiğini ifade eden Göksoy, "Yenice köyündeki bu ilkokul bölgenin tek okuluydu. Sarıalan, Halkabük, Demircimüezzin köyü, Boyabat’ın Ardıç köylerinden öğrenciler bu okulda eğitim gördüler. Taşımalı sisteme geçildikten sonra kapatılan ilkokulun harabeye dönmesinin ardından köylülerimiz dernek yöneticileri ile birlikte işbirliği yaptı ve okulumuzu onararak Köy Konağı olarak hizmete açtılar. Cumhuriyet tarihine ışık tutacak bir eserin kazandırılmasına katkı sağlayan herkese teşekkür ederim" dedi.

Okulda bulunan ve eskiden kullanılan eski masa ve sıralar ile kapı kilitleri hala vatandaşların ilgisini çekiyor.
Kaynak: İHA